Hoe vind je rust? Échte rust?

Zoveel mensen zijn op zoek naar rust. Rust van werk, school, kinderen, relaties en het alsmaar moeten. We leggen zoveel druk op ons leven en onze relaties dat we in disbalans kunnen raken. Het is dan belangrijk om te zoeken naar échte rust. 

Kerkvader Augustinus zei al honderden jaren geleden:

Onrustig is mijn hart tot het rust vindt bij U, mijn Heer.

Dit haalde hij uit psalm 62.

Het is de basis van het Christelijk Spiritueel Centrum, waar ik als masseur en stiltetrainer mensen begeleid naar meer rust en balans in hun leven. Maar hóe kom je daar?

Als eerste… er is geen one size fits all. Er is geen stappenplan voor succes en er zijn maar heel weinig mensen die altijd rust ervaren, hun hele leven lang. Beter gezegd, zelfs de psalmisten in de bijbel schrijven over periodes van onrust, van zoeken, van ellende. Dus we bevinden ons in goed gezelschap. 

Stilte zoeken

In het Christelijk Spiritueel Centrum waar ik werk, deel ik met de bezoekers een stukje van de levensreis die we maken. Daarbij is stilte belangrijk. Jezus zocht regelmatig de stilte op, ging alleen bidden op een berg en ervoer daar rust. De dichter van Psalm 131 beschrijft een soortgelijke ervaring. 

Ik ben stil geworden

Ik heb mijn ziel tot rust gebracht

als een kind op de arm van zijn moeder

als een kind is mijn ziel in mij

psalm 131

Onze tijd kenmerkt zich door onrust. Letterlijk en figuurlijk. Zoveel om te kiezen, zoveel om te doen. En de psalmist zegt dat stilte zijn ziel tot rust bracht. Dat is precies wat er gebeurt in de stiltemeditaties die ik doe met mensen. We focussen op onze ademhaling, we gaan naar een veilige plek in onszelf, een plek waar onze ziel tot rust komt. Daar komen we dichtbij Gods fluistering in de stilte. Gods fluistering in de stilte. 

Lichaam, ziel en geest

Een andere manier om rust te vinden is door jezelf te zien als eenheid van lichaam, ziel en geest. Alles hoort bij elkaar. We moeten niet alleen voor onze geest zorgen, maar ook voor ons lichaam. Dat is zelfs een tempel van de heilige Geest, zegt de Bijbel (1 Korintiërs 6:19). Je lichaam hoort net zo goed bij je geloofsleven als je ziel en je geest. En als die drie niet goed samenwerken dan ontstaat er onrust, disbalans, en allerlei ongemak en zelfs klachten en kwalen die daaruit kunnen voortvloeien. 

Tijdens de massages die ik geef zie ik vaak een connectie ontstaan tussen lichaam en geest. Ook daar past het beeld dat Psalm 131 oproept heel mooi bij. Aangeraakt worden, je veilig voelen, bij je moeder tot rust komen. Beelden die spreken van heelheid en rust. 

Tijdens de massages die ik geef zie ik dan ook vaak een connectie ontstaan tussen lichaam en geest. Ook daar past het beeld van psalm 131 heel mooi bij. Aanraking, je veilig voelen, bij je moeder tot rust komen. Beelden die spreken van heelheid en rust. 

Moederlijk vasthouden

Soms is dat dan ook alles wat ik doe in de massage, het vasthouden als een moeder. Iemand tot rust brengen, emoties laten ervaren en de zekerheid geven dat het goed is zo, want God geeft rust en die rust geef ik graag door. 

Ben je onrustig? Zoek je rust? Of zoek je, met een ander woord, de vrede ‘die alle verstand te boven gaat’ (Filippenzen 4:7)? Zoek dan de stilte op én zoek naar balans tussen lichaam, ziel en geest. Dan kun je met de dichter van Psalm 131 meezeggen dat je je ziel tot rust hebt gebracht, als een kind op de arm van zijn moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *