‘Mama, waar was je?’

Ze barst in huilen uit. Ze snikt terwijl ze met haar hoofd op mijn schouder leunt. Ik zeg niks, maar hou haar stevig vast. In haar verdriet ontsnappen vier kleine woorden ‘Mama, waar was je?’

Er is niks dat ik kan zeggen, dus ik blijf haar vasthouden en wieg haar als een moeder heen en weer. Langzaamaan worden de snikken korter, komt ze tot rust en maakt ze zich los uit de omhelzing.

‘Ik wist het niet meer. Ik had het zo ontzettend ver weg gestopt. Door de massage gebeurde er iets. Heel erg diep van binnen was ik weer een klein meisje. Mijn moeder had me moeten beschermen, maar dat deed ze niet. Waar was ze? Waarom greep ze niet in?’

Het verdriet is rauw, echt en pijnlijk. En dat is oké. Het mag er zijn in de massageruimte, want het is een veilige plek voor iedereen. We praten weinig en ik geef haar Myrre mee. De olie van de verbinding om ruimte te geven aan het helen.

Als een kind op de arm van zijn moeder

Het gemis van een moeder, een slechte hechting of andere traumatische ervaringen met familie komt veel voor in de massage & coaching sessies.

En ik moet altijd denken aan psalm 131:

Ik ben stil geworden

Ik heb mijn ziel tot rust gebracht

als een kind op de arm van zijn moeder

als een kind is mijn ziel in mij

psalm 131

Het beeld van God als een moeder die ons wiegt als een kind op de arm van zijn moeder is een prachtig beeld.

Dat is een plek waar we mogen schuilen in de stress van het leven, als onze eigen moeder het af liet weten. Een plek van geborgenheid en veiligheid, waar we helemaal onszelf mogen zijn.

Als zij ons kwetste of afwezig was, dan is daar de God van de Liefde, het moederhart van God die ons vasthoudt. Ons wiegt en voor ons opkomt.

Innerlijke genezing

‘Mama, waar was je’ klinkt het zachtjes en ik omarm haar naar het voorbeeld van Gods moederhart. Zo ontstaat er, over tijd en ruimte heen, herstel en innerlijke genezing.


Wil je weten hoe massage bij traumaverwerking kan werken? Lees dan dit verhaal.


Tjitske Volkerink heeft een missie. Om mensen te helpen om van overleven naar Leven te gaan.

Dat doet ze door haar holistische aanpak van lichaam, ziel en geest.

Daarom biedt ze massages, meditatie en essentiële olie aan. Hiermee geeft ze jou en iedereen die dat nodig heeft tools om in je eigen leven meer rust te vinden en zo van overleven naar Leven te gaan.


bekijk gerelateerde producten in de webshop