Waarvan ik droomde, gebeurde! In het echt!

‘Mensen keken vreemd naar mij toen ik acht jaar geleden begon met massages en meditatie. Terwijl het in de samenleving zo gewoon is om een massage te doen, of mindfulness oefeningen. In die spirituele beweging zaten al die dingen al en ik dacht bij mezelf… dat moet toch ook in de kerk kunnen? Maar dat resoneerde maar bij een klein clubje mensen. Tot vorige week maandag.’ Vertelt Tjitske vol enthousiasme. Ze begint te stralen en stuitert bijna van haar stoel af van blijdschap.

Ziel zoekt zin

Ze was op Hervormingsdag (31 oktober) bij de presentatie van het boek: ‘Ziel zoekt zin’, van Pauline Weseman waarin Pauline op zoekt gaat naar nieuwe vormen van Christendom. Daarvoor was ze ook bij het Christelijk Spiritueel Centrum geweest. Met een artikel in Trouw én hoofdstuk in het boek als gevolg.

Onderdeel van de middag was een proeverij van de verschillende vormen die Pauline tegenkwam en Tjitske gaf handmassages.

‘Ik ontmoette op die dag allemaal mensen die zich bezighielden met nieuwe vormen van Christendom. Die open stonden voor het werk dat ik doe. Bij de workshop handmassage zaten theologen, mensen uit de televisiewereld, mensen die vanuit de Protestantse Kerk bestuurlijke functies bekleden en ze namen het serieus!’

Het wordt gezien

‘Ik werd zo geraakt die middag en avond. Het is nu…’ Tjitske valt even stil om de juiste woorden te vinden in de stroom van gedachtes. ‘Het wordt gezien! Datgene wat ik zeven jaar geleden voor ogen had is nu werkelijkheid geworden. Het voelt bijna alsof we een nieuw level unlocked hebben.’

Tjitske startte met pionieren vol passie, ze zag voor zich wat het kon worden. Dat is niet altijd simpel, geeft ze toe, want soms dacht ze wel eens ‘Jongens, zie het nou…’ Maar dit op gang brengen heeft haar hart en ze bleef ervoor gaan.

Koppeling tussen lichaam en geloof

‘Om nu te zien dat zoveel anderen een koppeling maken tussen het lichaam en geloof… Dat voelt voor mij echt als een erkenning. Voor mij persoonlijk, voor het belang van het werk dat ik doe en voor het lichaam.’