Therapie & ontspanningsmassage, gaat dat samen?

‘Ik luister graag naar wat er tussen de regels wordt gecommuniceerd en hoor geregeld de spanning in het lichaam of als de adem hoog zit. Luisteren naar je lichaam, of beter gezegd luisteren naar wat het lichaam aan jou wil vertellen, is het allermoeilijkste dat er is.

Dan zeg ik wel eens… ‘spreek maar minder met mij af en gun jezelf een massage of meditatiecursus bij Tjitske.’ Zo vertelt Lize hoe ze als holistische identiteitscoach niet bang is om samen te werken, maar er juist blij van wordt als ze kan aansluiten bij wat anderen aanbieden.

Doorverwijzen bij therapie & coaching

Tjitske herkent dat. Ze heeft inmiddels een breed netwerk aan therapeuten en coaches die doorverwijzen naar het Christelijk Spiritueel Centrum. ‘Het is heel bijzonder om te ontdekken dat er steeds meer ruimte komt om vanuit het hoofd af te zakken naar het lichaam. Om die connectie voor het eerst of opnieuw te maken.’

‘We zijn zo goed in praten’, gaat Tjitske verder. ‘Maar de afstand tussen je hoofd en je hart is soms het grootst om af te leggen en daarbij kan ik juist helpen. Door massages, meditatie en het gebruik van olie gaan mensen weer voelen, hun emoties, hun lichaam…’

Lize ziet hetzelfde gebeuren in haar praktijk: ‘Als identiteitscoach kijk ik graag naar de opgebouwde patronen in het brein. Het denken wordt daarmee meer aangesproken dan het lichaam. Soms is er gewoon een andere route nodig in iemand z’n proces dan therapie. Ik weet dat het belangrijker is om de juiste sleutel te vinden om thuis te komen bij jezelf’.

Bij Tjitske leren mensen ademhalingstechnieken voor ontspanning in de meditatiecursus. Of bijvoorbeeld hoe je de verbinding legt tussen wat je denkt en wat je voelt in je lichaam tijdens een ontspanningsmassage. Ook dat is soms hard werken, zoals het verhaal van Jantine laat zien.

Een geest van overvloed

Lize Roest
Beeld: Jeanine Rijsdijk, via eo.nl

‘Ik geloof juist in de geest van overvloed,’ legt Lize uit. ‘Vanuit schaarste doen we onszelf en de ander tekort. We hoeven als coaches of therapeuten niet bang te zijn om cliënten kwijt te raken, maar mogen inzien dat het belangrijk is om kwaliteit te bieden. Goed resultaat loont altijd, ook als dat door een verwijzing buiten je werkveld ligt. Als iemand wat anders nodig heeft op dat moment is dat ook oké voor mij. Voor mij zit de sleutel ‘m in het loslaten, het uit handen geven ook bij therapie. Letterlijk in het geval van een massage. Aansluiten bij wat de ander nodig heeft, zelfs als het mij als coach wat kost, werkt juist verrijkend.

En zo vullen Tjitske en Lize elkaar aan, ieder met een eigen expertise en kracht.