Mindfulness voor een leven met God

Heb je al eerder een cursus van het Christelijk Spiritueel Centrum gevolgd? Of een andere basiscursus christelijke meditatie? Of heb je nog nooit zo’n soort cursus gevolgd en wil je toch graag tijd voor je hartmaken? Voor de allereerste keer biedt het Christelijk Spiritueel Centrum een mindfulness cursus aan! 

Ben je op zoek naar manieren om meer aandacht te hebben voor wat er nu in je leven gebeurt, en wil je minder automatisch leven en meer bewust in het leven staan? Dan is de Mindfulness-based Stress Reduction (MBSR) training misschien wel wat voor jou. In deze blog leggen we je uit wat deze training inhoudt en hoe je je hiervoor inschrijft.

Mindfulness gaat over opmerkzaamheid. Deze cursus leert ons meer aandacht te hebben voor wat zich nu afspeelt in ons leven. Het geeft ons de mogelijkheid minder vanuit automatisme te leven en meer bewust in het leven te staan. In het hedendaagse leven, leven we vooral vanuit ons verstand. Dat kan ook bijna niet anders in een 24 uurs economie, waarin we een informatie overvloed hebben. Het continue verwerken van informatie, maakt dat we in ons hoofd blijven. 

Maar de Bijbel is heel duidelijk daarover: “Vertrouw op God met heel je hart, steun niet op je eigen inzicht” (Spreuken 3:5). Maar om op je hart te kunnen vertrouwen, moet je wel naar je hart kunnen luisteren. Daarom is het belangrijk om weer in contact komen met je lichaam, die een tempel is van de Heilige Geest en met je hart, omdat daar onze geest met Gods Geest spreek, zodat de Geest zelf onze geest verzekert dat wij Gods kinderen zijn (Romeinen 8:16).

Waarom MBSR?

De cursus MBSR is onderdeel van de cursus ‘Tijd voor je hart’. Het is een praktische cursus die handvatten aanreikt om met moeilijke en stressvolle situaties om te gaan. Je leert om zorgen en piekeren los te laten en weer te gaan vertrouwen op God en zijn liefde. Zo ontstaat er ruimte om nieuwe keuzes te maken en niet-behulpzame patronen te doorbreken. Bovendien leer je contact te maken met je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties die allemaal ons gedrag bepalen. Dit helpt je om weer te leven vanuit Gods liefde en om in verbinding te staan met Hem.

MBSR staat voor Mindfulness-based Stress Reduction en kan je letterlijk vertalen naar ‘op mindfulness gebaseerde stressvermindering’. MBSR is wetenschappelijk bewezen effectief en draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling. Het is een vorm van ervaringsleren die je leert omgaan met stress, onzekerheid, spanning en pijn. 

Corisande Schaap als mindfulness-trainer 

De training wordt gegeven door een gecertificeerde en geregistreerde mindfulness-trainer, Corisande Schaap. In 2018 volgde zij de cursus ‘Tijd voor je hart’ in het het Christelijk Spiritueel Centrum. Zij is zich gaan specialiseren en is nu gecertificeerd categorie 1 mindfulness trainer. 

Corisande’s drijfveer komt voort vanuit haar geloof: “We leven in een wereld, waarin we het heel normaal vinden om jaren te studeren om zo onze ratio te vormen. Maar onze gevoelswereld trainen en vormen, dat voelt voor veel mensen als raar of zweverig. En dit terwijl Jezus bij uitstek onze leermeester is voor het hebben van een authentieke gevoelsleven en geestelijk leven, waarin hij ook continue kon afstemmen op God zijn Vader.” Leer Corisande een beetje kennen hier:

In het najaar plannen we de MBSR

Wil je op de hoogte blijven? Meldt je aan voor de nieuwsbrief. De cursus gaat €350,- kosten en bestaat uit 8 lessen van 2,5uur en 1 stilte zaterdag. In tegenstelling tot eerdere cursussen wordt deze training live in Hilversum gegeven. Goed om te weten: deze cursus wordt door sommige zorgverzekeraars vergoed, in het aanvullende pakket. Check bij je zorgverzekeraar of dit mogelijk is of kijk hier voor meer informatie.