Oliën uit de Bijbel: zalving met olie

“Is iemand onder jullie ziek? Laat ze de oudsten van de kerk roepen om voor hen te bidden en hen te zalven met olie in de naam van de Heer.” (Jakobus 5:14)

Dit is de bekendste tekst als het gaat over zalven. Toch is er veel meer over te zeggen. Hoewel niet alle geneeskrachtige oliën van de Bijbel beschikbaar zijn of nog gebruikt worden zoals toen, is het fascinerend om je te verdiepen in de werking van hedendaagse essentiele olien en hun werking.

Als je de voordelen ziet – de werkzame stoffen die helend zijn en die als zalfolie in de tempeldienst gebruikt werden, kan je met een nieuw begrip kijken naar de schepping en de orde die God heeft ingesteld.

De symboliek van zalving gaat terug op de naam van Jezus: ‘de gezalfde’. Met een zalving maak je de Heilige Geest zichtbaar. Ook wij kunnen als christenen (volgeling van Jezus, de gezalfde) olie gebruiken bij gebed: ik maakte daar het volgende oliemomentje over:

Zalfolie? Het enige recept uit de bijbel

In Exodus 30 staat het enige recept voor zalfolie uit de Bijbel. “Toen zei de Heer tegen Mozes: “Neem de volgende fijne specerijen:

• 500 sjekel vloeibare mirre [ongeveer 6 g]

• Half zoveel geurige kaneel [ongeveer 3 g]

• 250 sjekel geurige calamus [ongeveer 3 g]

• 500 sjekel cassia [ongeveer 6 g]

• En een scheutje olijfolie [ongeveer 5 liter]

“Maak hiervan een heilige zalfolie, een geurige melange, het werk van een parfumeur. Het zal de heilige zalfolie zijn. Gebruik het dan om de tent der samenkomst te zalven, de ark van de verbondswet, de tafel en al zijn voorwerpen, de kandelaar en zijn accessoires, het reukofferaltaar, het brandofferaltaar en al zijn gerei, en het bekken met zijn stellage. Je zult ze heiligen, zodat ze allerheiligst zullen zijn, en alles wat ze aanraakt, zal heilig zijn. (Exodus 30:22-29)

Zelf een Zalfolie maken?

Combineer voor je eigen geurige, dagelijkse zalfolie deze essentiële geneeskrachtige oliën van de Bijbel en draagolie. De gezonde werkingen voor o.a. het immuunsysteem en de hersenen, de geur en de verbinding met heilige rituelen van lang geleden vormen een perfecte combinatie om je de dag gezond en in vrede door te brengen:

• 1 el olijfolie (of andere draagolie)

• 2 druppels mirre

• 2 druppels kaneel

• 2 druppels zoete sinaasappel (voor de zoete kalmoes)

• 1 druppel wierook

Gebruik deze genezende oliën van de Bijbel door ze aan te brengen op het voorhoofd of de handen als je voor mensen bidt.

Geen oliën in huis? Bestel de zalfolie in de webshop.