Lavendel: de rustgevende olie

Heb jij ooit gelopen over de prachtige lavendelvelden in Zuid – Frankrijk? De heerlijke geur doordringt tot diep in je lichaam. Ik kan daar zo van genieten. De geur laat al je lichaamsdelen totaal ontspannen. Wat was ik dus blij toen ik in aanraking kwam met essentiële oliën en dat lavendel daar ook bij zat. Lavendel heeft zo’n bijzondere en veelzijdige werking

Kalmerend en ontspannend

Lavendel staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Bij angst helpt de geur om je denken en je lichaam te ontspannen. Veel mensen gebruiken lavendel ‘s avonds als ze moeite hebben om in slaap te komen. Spieren gaan ontspannen en je hoofd komt tot rust. Lavendel helpt je ook om emotioneel in balans te komen en eerlijk en open te zijn over gevoelens en gedachten. Masseer bij stress lavendel op de voeten. Zelfs bij depressie kan lavendel heel effectief zijn en werken als antidepressiva.

Huid

Voor de huid is lavendel een hele fijne olie. Niet voor niets kom je het veel tegen in verzorgingsproducten. Het brengt de huid namelijk tot rust. Gebruik de lavendel bij huidirritatie of eczeem. Voor eczeem werkt lavendel ook goed in combinatie met frankinsence. Lavendel wordt ook veel gebruikt bij brandwonden. Het verhaal gaat zelfs rond dat lavendel is ontdekt door ene Jean Pierre die zijn arm erg had verbrand. Uit nood stopte hij zijn arm in een vat lavendelolie. Niet wetende dat de pijn vrijwel direct uit zijn arm zou trekken. Ook bij (acute)hooikoorts kan lavendel een mooie natuurlijke oplossing zijn. Een druppel tegen je gehemelte verlicht snel de symptomen. Je kunt hierbij eventueel ook nog pepermunt gebruiken.

Hoofdpijn

Lavendel is misschien niet gelijk de eerste olie die je pakt bij hoofdpijn. Maar kan door zijn ontspannende werking toch heel effectief zijn. Vaak wordt lavendel voor hoofdpijn gebruikt in combinatie met pepermunt en frankinsence. Meng deze oliën met elkaar en smeer in je nek en langs je haargrens/slapen (niet te dicht bij je ogen).

Moeder en kind

Bij (pas geworden) moeders hoort toch wel een flesje lavendel in de kast te staan. Je kunt het gebruiken bij wondjes, luieruitslag, spruw, doorkomende tandje en helpt bij het in slaap vallen van je baby. Je kunt de olie (verdund) onder de voetjes smeren of in de diffuser doen. Ook kun je de lavendel gebruiken bij waterpokken en bij krentenbaard (vermindert de jeuk en herstelt sneller de huid). Smeer na de bevalling een druppel lavendel op de uitgerekte huid tegen zwangerschapsstriemen en breng gevoelige borsten tot rust.

Andere gebruikerstips

Lavendel is nog voor veel meer ‘kwaaltjes’ te gebruiken. Ook bij twijfel kun je heel goed lavendel gebruiken, omdat het zo’n veelzijdige olie is. Hier nog een aantal andere tips:

  • Helpt bij misselijkheid en maagkrampen
  • Kan bloeddrukverlagend werken
  • Gebruik bij blaren en puistjes
  • Helpt bij stemmingswisselingen
  • Smeer bij droge lippen

Gebruiksaanwijzing

Lavendel kan door iedereen in het gezin gebruikt worden. Let op dat je voor kinderen de olie verdund met een draagolie (olijfolie, amandelolie, gefractioneerde kokosolie).

0 – 3 maanden 1:20
3 maanden – 2 jaar 1:10
2 – 6 jaar 1:5

Bij gevoelige huid de olie altijd verdunnen met draagolie.

Lavendelolie kun je topisch (op de huid), aromatisch (verstuiven in de lucht) of inwendig gebruiken.

Bestellen 
Een flesje lavendel van 15 ml kun je hier direct bestellen. Maar je kunt ook in een gratis workshop horen hoe je met 25% korting en meer kunt bestellen!