Wandelend van drukte naar rust

Als je denkt dat een stiltewandeling inhoudt dat je in stilte geniet van de natuur…Dan mis je nog wat aspecten. De bedoeling van de wandeling is niet deze af te leggen zonder woorden, maar om stap voor stap steeds stiller te worden, van buiten naar binnen. Aan het woord is Ineke, zij begeleidt de stiltewandelingen bij het Christelijk Spiritueel Centrum.

Veel mensen hebben behoefte om de stilte in te gaan. Maar hebben dan moeite om alsnog bij hun emoties, gevoel of gedachten te komen. Een stiltewandeling kan dan helpen. De stiltewandeling maak je met een groep onder begeleiding van een ‘stiltetrainer’. De wandeling wordt volledig in stilte afgelegd. De trainer begeleidt je daarbij.

Van buiten naar binnen
Tijdens de stiltewandeling maak je een aantal stops. Bij elke stop krijg je een nieuwe opdracht. Die opdrachten zijn bedoeld om je van buiten steeds verder te helpen naar de stilte in jezelf. Daar ontstaat ruimte om toe te laten wat er werkelijk diep van binnen speelt. In de stilte is ook ruimte voor de worsteling om dingen los te laten. Al lopend mediteer je bv. op een woord of tekst. Die laat je ‘landen’ daar waar jij op dat moment bent.

Seizoenen
De seizoenen in de natuur gebruiken we als symbool of metafoor als spiegel. Neem bijvoorbeeld  in het voorjaar, hoe je knoppen en nieuwe blaadjes aan bomen ziet groeien, die doods lijken. Is er herkenning met waar je in je eigen leven op dat moment bent? Z’n thema uit de natuur helpt om tijdens de wandeling dichtbij jezelf te komen. En, dat wat je ziet en ervaart ook aan God te verbinden.

Van drukte naar rust Het is heel belangrijk dat we leren om uit de alledaagse drukte te stappen. Om stil te staan bij gedachten die opkomen, vertelt Ineke.Even geen telefoon, geen televisie, geen kinderen… maar tijd voor jezelf. Veel mensen zijn dat niet gewend, daarom is de begeleiding tijdens zo’n stiltewandeling zo fijn. De opdrachten helpen. En…oefening baart kunst. Dus probeer met enige regelmaat aan te sluiten.

Elk seizoen is er een stiltewandeling. Kijk in de agenda wanneer de volgende gepland staat.