veelgestelde vragen

Christelijk en Spiritueel gaat dat samen?

Vaak denkt men bij het woord spiritueel aan Oosterse Spiritualitie, zoals het boedisme en allerlei vormen van New Age. Spiritualiteit is een verzamelbegrip voor allerlei vormen waarbij mensen contact zoeken met een bovennatuurlijke, de onzichtbare realiteit. En zich daardoor laten voeden en vormen. Zogezegd zijn bidden, bijbellezen hele spirituele bezigheden. In het centrum werken we vanuit een spiritualiteit die Christelijk is. Je zult bij ons bijvoorbeeld geen boeddhabeeldjes aantreffen, maar christelijke symbolen.

Meditatie is toch heel zweverig?

Dat is helaas een wijdverbreid misverstand en komt voort uit gebrek aan kennis over wat meditatie is en wat het voor je betekent. Meditatie helpt je om minder vanuit je hoofd, je denken te leven, je denken tot rust te brengen en van daaruit meer rust te ervaren. Daarnaast is meditatie ook in de christelijke traditie een bekend middel om God te zoeken of te ervaren.

Wat maakt een stiltewandeling in een groep, anders dan dat ik alleen ga wandelen?

Samen in stilte lopen is bijzonder. Daarbij krijg je begeleiding van een gids, die je m.b.v. stilteoefeningen helpt om niet alleen van buiten, maar ook van binnen stiller te worden. 

Waarom een christelijk spiritueel centrum?

Er zijn veel mensen die geloven dat er meer is tussen hemel en aarde, en zoeken dat ook te gebruiken voor hun welzijn als onderdeel van hun levensritme. Preventief, of in geval van klachten, zowel lichamelijke, mentale of emotionele klachten. In de christelijke traditie is er een breed aanbod in kerken. Op zich zijn dit ook spirituele centra, alleen is het aanbod vooral geestelijk. Het centrum heeft een breder aanbod met lichaamsgerichte activiteiten. Dit is aanvullend aan bestaand christelijke aanbod en mogelijk een ingang voor zoekende mensen.

Wat moet ik me voorstellen bij een christelijk spiritueel centrum?

Een plek om zelf eens te komen ontdekken en ervaren hoe je via het lichaam en de zintuigen kunt zorgen voor jezelf, voor je hart, ziel en lichaam. Het aanbod van stilte en meditatie, aanraking en massage en essentiele olie, brengt Tjitske in verband met de christelijke spiritualiteit. 

Vind ik bij jullie Boeddha beelden?

Nee, je zult in het christelijk spiritueel centrum geen verwijzingen naar andere spirituele tradities tegenkomen. Wel hebben we hier beelden en symbolen uit de lange christelijke traditie.

Zijn jullie verbonden aan een kerk?

Het Centrum is zelfstandig opererend. Daarnaast is het verbonden aan de beweging van pioniersplekken in de Protestantse Kerk van NL.

Ben ik welkom als ik niet/anders gelovig ben?

Jazeker, iedereen is van harte welkom!

Ik ben nieuwsgierig. Kan ik een keer komen kijken?

Het is mogelijk om een afspraak te maken of aan te haken bij een begeleide meditatie of een (kennismakings) workshop. Onaangekondigd binnenlopen tijdens openingstijden kan ook!

Zijn jullie gecertificeerd?

Voor de diverse diensten die het centrum aanbiedt, zoals massage en meditatietraining zijn door de medewerkers de benodigde certificaten gehaald.

Kan ik jullie diensten/producten ook cadeau doen?

Het is mogelijk om een massage cadeau te geven, kijk hiervoor onder de pagina cadeaubonnen.

Als ik me laat masseren, hoe gaat dat in zijn werk? Bidden jullie bv voor een massage?

De massage geven we in stilte, voor en na afloop zal er overleg en uitleg gegeven worden. Daarbij sluiten we aan bij wat je zelf wilt, het doel is dat je ontspannen raakt en tot rust komt, zowel je lichaam als ook emotioneel.

Wat voor massagetechnieken gebruiken jullie, zijn die christelijk?

We werken met verschillende massagetechnieken. De belangrijkste is de klassieke massage. Hierbij wordt uitgegaan van de anatomie, bloedstroomrichting voor een betere doorbloeding, versterken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en ontspanning.

Bij de aromatouchtechniek en de Symphonie of the Cells werken we met het gericht aanbrengen van verschillende soorten essentiële oliën op delen van het lichaam die het gevoeligist zijn voor het ontvangen van de goede eigenschappen in de olie.