6 redenen waarom je lichaam blij is met een massage

We zitten rustig aan tafel te werken in het Christelijk Spiritueel Centrum. Op de achtergrond een rustig muziekje, de diffuser aan met een balancerende oliemix en een kop groene thee in de hand.

Opeens zwaait de deur open en haast de volgende massageklant naar binnen. ‘Sorry, sorry… Ik ben te laat.’. Gauw jas ophangen, schoenen uit en even de handen langs het shirt om het recht te vegen. ‘Zo, ik ben er klaar voor’ lacht ze.

Tjitske antwoordt: ‘Helemaal goed, maar we hebben geen haast hoor. Drink nog even een kop thee, dan laat ik je zien waar we gaan masseren.’

Ze vertrekken naar beneden naar de ‘binnenkamer’, de ruimte waar Tjitske masseert en meditatie begeleidt.

Na een uur komt Tjitske als eerste weer boven en ze zucht ‘zo, dat was even goed. Dat was een hoop stress, maar ik geloof dat het wel gewerkt heeft.’

Vijf minuten later gaat de deur langzaam open. De jonge vrouw knippert met haar ogen tegen het licht. Rustig loopt ze naar de stoel en gaat zitten. Dan slaakt ze een diepe zucht ‘Zo, dat had ik net even nodig. Wat een ontspanning geeft dat zeg!’ Ze gaapt en trekt in slow motion haar schoenen aan. We praten nog wel iets, maar eigenlijk wil ze vooral nog nagenieten van de rust, van de stilte en van de pure ontspanning.

6 x waarom je lichaam massage waardeert

Wat je hierboven ziet gebeuren is de totale ontspanning van het lichaam door middel van een massage. Soms hebben we het zelf niet door dat ons lichaam in overdrive staat, maar kom je tot rust met een massage dan merk je het verschil wel.

Dit is namelijk wat er in je lichaam gebeurt tijdens een massage:

1. Verhoging van je weerstand

Door regelmatig gemasseerd te worden, maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan.  Met meer witte bloedcellen kan je lichaam beter vechten tegen invloeden van buitenaf, zoals virussen, bacteriën en andere ziektemakers. Kortom, je weerstand gaat omhoog! Iets wat we zeker in deze tijdens wel kunnen waarderen.

2. Stressverlagend

Een goede massage zorgt ervoor dat het hormoon endorfine aangemaakt wordt. Dat is de tegenhanger van stresshormonen. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat je je rustiger voelt en minder gestrest. De aanraking zorgt er ook voor dat het hormoon oxytocine aangemaakt wordt. Het blij-maak-hormoon dat we bijvoorbeeld ook kennen van moeders die baby’s vasthouden.

3. Je bloed stroomt beter

De aanraking van de masseur is goed voor de doorbloeding. Je bloedvaten verwijden zich, waardoor je bloeddruk verlaagt wordt en je bloed beter stroomt. Daardoor kan je lichaam beter afvalstoffen verwijderen, en komt er meer zuurstof. En ook dat zorgt voor minder stress in je lichaam.

4. Je organen worden blij

Het is ongelofelijk, maar een massage is ontzettend goed voor veel organen. Je grootste orgaan, de huid ziet er vaak beter uit, maar ook je darmen en urinewegen kunnen tot rust komen, of wat dacht je van je hart dat door een betere doorbloeding goed kan rondpompen?

5. Ontspannen spieren

Masseren zorgt voor ontspanning aan de spieren. Dat is misschien wel algemeen bekend. Daarbij is het belangrijk om aan te geven voor een massage als je last hebt van bepaalde spieren zodat de masseur er rekening mee kan houden.

6. Je zenuwstelsel is minder zenuwachtig

Je zenuwstelsel is een netwerk van zenuwen door je hele lichaam die het gevoel doorgeeft. Door stress, pijn of een ziekte kan je zenuwstelsel goed overprikkeld zijn. Massage helpt om het systeem tot rust te brengen, waardoor je minder last hebt van je pijn, stress en angst.

Ben jij er dus aan toe om je lichaam blij te maken? Om echte ontspanning te ervaren? Kom dan voor een massage bij het Christelijk Spiritueel Centrum.