Je bent geliefd

De hemel fluistert: “Jij bent mijn geliefde”. Deze woorden zijn van de bekende pastor Henri Nouwen. Woorden waarmee ik dit jaar 2020 wil starten. Samen met jullie! Het is een goede gewoonte om in de kerstvakantie tijd te maken om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Waar verlang je naar? Wat ga je anders doen? Wat is belangrijk? In de kerstvakantie las ik het boek van Nouwen ‘Een parel in Gods ogen’, het lag al een tijdje op een stapel met interessant (vak)literatuur. Al langer geleden zag ik zijn preek bij Hour of Power, ben je niet zo’n lezer, dan is dat een aanrader. 

Misschien weet je het allemaal niet meer zeker, ben je gelovig, of spiritueel of twijfel je over God er wel is. Dan wil ik je aanmoedigen om hier dit jaar ruimte voor te maken in je leven en in gesprek te gaan met anderen over:

 • Je verlangens, hoop, vertrouwen en liefde.
 • Een perspectief dat boven menselijke toekomstverwachtingen uitstijgt.
 • De onderstroom van je leven, datgene dat dieper gaat dan het gewone lawaai in de massamedia en op social media.
 • Spreek over iets groters, spreek over God.

Want… zijn we niet allemaal op zoek naar leven, licht, liefde en waarheid? Het grootste gevaar dat we lopen is volgens Nouwen, niet succes, macht, populariteit. Maar zelfafwijzing.  Dit is de grootste verleiding, en als we hieraan toegeven, dan zijn we veel kwetsbaarder voor manipulatie door anderen dan als we gezond over onszelf denken.

De basis van het menselijk bestaan is dat wij, ieder afzonderlijk, geliefd zijn. De stem die dit zegt, is er altijd, maar ik luister veel sneller naar de stem die zegt, je moet eerst bewijzen dat je iets voorstelt. Doe iets belangrijks, iets opzienbarends, iets indrukwekkends, dan zul je de liefde verdienen waarnaar je zo verlangt’. Vaak lijken we aan de buitenkant wel zelfverzekerd, maar worden we van binnen achtervolgd door een gevoel van tekortschieten. Het maakt je rusteloos, want elke volgende klus of opdracht kan je de liefde verdienen… totdat je opgebrand raakt. En dit is de weg naar je geestelijke dood.

Maak in 2020 ruimte om te luisteren naar die fluisterstem die zegt: 

 • Ik kijk naar je met een gevoel van oneindige tederheid. 
 • Ik zorg voor je. 
 • Ik ga met je, waarheen je ook gaat.
 • Ik houd over jou de wacht, waar je je ook te ruste legt.
 • Ik zal je honger stillen en je dorst lessen.
 • Weet dat ik met je verbonden ben en dat ik je ken zoals ik mezelf ken.
 • Jij behoort mij toe.
 • Ik ben jouw vader, jouw moeder, jouw broer, jouw zus, jouw minnaar, jouw levenspartner, jouw broer, jouw zus, ja zelfs jouw kind. 
 • Waar je ook bent, niets kan jou van Mij scheiden. Wij zijn één.

Telkens wanneer je met aandacht luistert naar de stem die jou de geliefde noemt, zul je in jezelf een verlangen ontdekken om die stem nog langer en nog indringender tot je te laten spreken. En dan: Kerkvader Augustinus zegt: ‘Onrustig is mijn ziel totdat zij rust vindt in U, o God.’

Ook in 2020 ga ik met dit verlangen op pad, persoonlijk en in het CSC. Ik nodig je uit om met me mee op te lopen.