Verdunnen

olieflesjes voor blend

Hoeveel olie gebruik je?

Een belangrijke stap is het bepalen van de hoeveelheid druppels die je gaat gebruiken. Om te beginnen: Less is more. Je gebruikt essentiële olie per druppel. Er zijn veel dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de dosering. De juiste dosering hangt bijvoorbeeld af van je leeftijd, gewicht, algehele gezondheid, actief je bent, hoe je de olie gaat gebruiken en er zijn nog meer factoren te noemen. Dit maakt het moeilijk om voor iedereen de juiste dosis te vinden, omdat het zo van persoon tot persoon verschilt. Om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid gebruikt, begin je met één druppel essentiële olie. Van daaruit kan je beslissen of de olie het gewenste effect heeft of je meer nodig hebt. Meerdere keren per dag kleine hoeveelheden gebruiken is beter dan eenmaal per dag een enorme hoeveelheid gebruiken. Voor volwassenen is de vuistregel een verhouding van 1, 2 of 3 procent met een dragerolie. Wij gebruiken daarvoor de gefractioneerde kokosolie: Hier een algemene veilige richtlijn voor verdunning:

  1. 1% = 2 druppels per 10 ml dragerolie: Verdunning van 1 procent is een goede start als je gevoelig bent (gevoelige huid hebt) voor aroma’s, chemicaliën e.d. Deze verdunning is ook voor kinderen onder de twaalf, senioren boven de vijfenzestig jaar, zwangere vrouwen, bij chronische ziekte of aandoeningen van het immuunsysteem.
  2. 2% = 4 druppels per 10 ml dragerolie: Deze verdunning gebruik je voor algemene gezondheid en huidverzorging, in natuurlijke parfums en alledaagse mixjes.
  3. 3% = 6 druppels per 10 ml dragerolie: Deze verdunning gebruik je voor specifieke toepassingen en bij acute klachten.
    Zoek je begeleiding bij het gericht inzetten van oliën? Sinds kort bied ik ook een wellness consult aan.
  4. 5% = 10 druppels per 10 ml dragerolie: deze verdunning gebruik je voor sportmassage-mengsels, natuurlijke parfums en kortdurende behandeling voor specifieke en acute klachten.
  5. 10% = 20 druppels per 10 ml dragerolie: Deze verdunning wordt gebruikt voor zeer dure essentiële oliën zoals roos, helichrysum en neroli worden vaak beschikbaar gemaakt in een verdunning van 10 procent dragerolie.