Maak je eigen blend

olie blend maken

De Peace & Harmony blend die ik eerder deze week deelde kon op veel belangstelling rekenen. Daarom dit blog! Het is leuk om zelf te experimenteren. Soms lijkt leren hoe je je eigen oliemengsels kunt maken, een (te) grote uitdaging. Een zoekopdracht op internet geeft honderden handleidingen, die soms verwarrend zijn en moeilijk te volgen. Hier vindt je alle ins en outs voor het maken van je eigen blend. Veel plezier!

Waarom mengen mensen oliën?

Dit is de eerste vraag die je jezelf misschien stelt. Als je al een favoriete geur hebt, zoals lavendel, dan lijkt het idee om het met andere oliën te mengen tijdverspilling.

Het maken van mixjes kan echter een heel leuke manier zijn om je eigen unieke en kenmerkende geur te maken. Je kan accenten uit andere oliën halen en daadwerkelijk iets toevoegen aan je favoriete geur.

Stapeleffect

Naast de geur kan je ook mengen om een bepaald doel te bereiken. Als essentiële oliën zich vermengen, gaan ze samenwerken en vullen ze elkaar aan. Dus, speel eens voor aromatherapeut en probeer de juiste balans te vinden tussen oliën en experimenteer met verschillende hoeveelheden.

Eerst wat theorie

Er zijn drie manieren om oliën te groeperen:

  1. Op effect – bijvoorbeeld de invloed op je humeur, emoties – wil je rust, troost of juist energie?
  2. Op geur – kies een boslucht, of een frisse citrusgeur, of juist een warme kruidige gloed in je kamer.
  3. Op accent – daarover in een later blog meer; dit gaat over zware/dominante geuren/werking of lichte etc.

Als je mengt op effect

Laten we eerst eens kijken naar de eigenschappen van essentiële oliën en de impact die ze op je humeur kunnen hebben. Dit is een handig startpunt voor iedereen die een blend wil maken met een specifiek doel, of het nu als parfum is, voor een zelfgemaakte verkwikkende zeep is of een ontspannende diffuser-blend.

Er zijn vier hoofdgroepen waarin je oliën kan onderverdelen qua effect:

   • Oppeppend – oliën om je dag een kickstart te geven
   • Ontspannend – oliën om je te helpen ontspannen
   • Reinigend – reinigend voor je geest en lichaam
   • Aardend – terug naar de basis, kom terug op aarde, acceptatie

Verder verdiepen in de oliën

Dit is een start voor het mengen van essentiële olie. Ik ga niet diep in op de specifieke therapeutische voordelen van elke olie. Extra kennis kan je vinden in:

 • Het boek Modern Essentials. Dit is een basis naslagwerk, waarin alle oliën, en hun werkingen besproken worden. Bij elke olie staat een lijst met oliën die goed combineren. Een serieuze tip voor iedereen die met de essentiële oliën aan de slag gaat. Te bestellen in de webshop.
 • Online vindt je ook veel informatie over de effecten van de verschillende oliën. Een tip om op betrouwbare informatie uit te komen is: zoeken op ‘pdf’ ‘dōTERRA’ en ‘de naam van de olie’. Dan vindt je een link naar de PDF of de PIP (de product informatie pagina) die dōTERRA van elke olie heeft.  
modern essentials handboek

Twee voorbeelden om erin te komen

Ik heb twee voorbeeld-mixjes, om je op weg te helpen. Deze eenvoudige melanges zijn perfect om toe te voegen aan een diffuser. Ik geef je een olieblend om vol energie de dag te starten en een blend om later op de dag tot rust te komen:

Een energizing blend

1 dr. Lemon + 1 dr. Grapefruit + 1 dr. Pepermunt

Een ontspannende blend

1 dr. Bergamot + 1 dr. Patchouli + 1 dr. Ylang Ylang

 

Hoe stel je je eigen blend samen: aan de slag!

Nu je de basis van het mengen kent, is het tijd om te beginnen met je eigen mix. Pak pen en papier en verzin je eerste combinatie. Dingen om over na te denken zijn:

   • Hoe ga ik deze blend gebruiken? Waar en wanneer?
   • Welk effect wil ik dat het heeft?
   • Zijn er oliën die ik specifiek wil opnemen?
   • Welke oliën zijn goede combinatie bij deze hoofdolie? 

Het bedenken van hoe, waarom en waar je blend wordt gebruikt, is een handige manier om te bepalen welke oliën je gaat gebruiken. En als je weet dat er één olie is die je gewoon wil gebruiken, dan zal dat helpen om een ​​shortlist te maken waar je het mee kan aanvullen.

Hoeveel olie gebruik je?

Een belangrijke stap is het bepalen van de hoeveelheid druppels die je gaat gebruiken. Om te beginnen: Less is more. Je gebruikt essentiële olie per druppel. Er zijn veel dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de dosering. De juiste dosering hangt bijvoorbeeld af van je leeftijd, gewicht, algehele gezondheid, actief je bent, hoe je de olie gaat gebruiken en er zijn nog meer factoren te noemen. Dit maakt het moeilijk om voor iedereen de juiste dosis te vinden, omdat het zo van persoon tot persoon verschilt. Om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid gebruikt, begin je met één druppel essentiële olie. Van daaruit kan je beslissen of de olie het gewenste effect heeft of je meer nodig hebt. Meerdere keren per dag kleine hoeveelheden gebruiken is beter dan eenmaal per dag een enorme hoeveelheid gebruiken. Voor volwassenen is de vuistregel een verhouding van 1, 2 of 3 procent met een dragerolie. Wij gebruiken daarvoor de gefractioneerde kokosolie: Hier lees je een algemene veilige richtlijn voor verdunning.

Dit raakt aan veiligheid. Ik heb eerder al een blog gemaakt over veilig gebruik van olie. Als je nu tevreden bent met je bedachte recept en met de hoeveelheid druppels die je wilt gebruiken, is het tijd om te beginnen met mengen:

Vijf stappen

 1. Zet je essentiële oliën klaar en je roller of je lege sprayflesje of mini-flesje. Een duurzame tip: als je lege flesjes hebt, bewaar ze dan voor het maken van je mixjes! Je kunt ze bijvoorbeeld uitkoken en hergebruiken. Of je kiest een leeg flesje van een olie die toch al in je blend wilde hebben. Rollers kan je kopen in mijn webshop.
 2. Voeg één voor één het gewenste aantal druppels van elke olie toe 
 3. Ruik je blend om te controleren of je tevreden bent met de balans. Besef dat geur na verloop van tijd zal veranderen, dus weersta de drang om te veel te sleutelen. Vul de roller aan met kokosolie als het gaat om een blend die je op de huid wil gebruiken.
 4. Doe het dopje op je blend en label het – met ‘wat’ je er in hebt gedaan.
 5. Bewaar je blend minstens 48 uur buiten het daglicht en zodat het de kans krijgt om te rusten.

Dit is het! Je hebt je blend gemaakt! Nu lekker genieten 🙂

Tip: Op de Engelstalige site van dōTERRA vindt je veel ‘DIY’-recepten, DIY staat voor ‘Do IT YOURSELF, zoals deze bodywash.

 

Bekijk het uitgebreide aanbod in de webshop: