Stilteplek thuis

Wat heb je nodig voor het inrichten van je eigen stilteplek thuis?

Christelijkspiritueelcentrum003 (2)

Als je meer stilte en rust in je leven zoekt, dan volstaat het niet om alleen naar centra toe te gaan, maar is het nodig om thuis ruimte te maken. Een stilteplek te creëren.

Hoe doe je dat?  In de christelijke traditie is God overal aanwezig.  Je hebt niets nodig om tot God te bidden of hem te zoeken. Toch kan de omgeving meewerken. Denk aan je lichaamshouding, een object om je aandacht op te richten en een plek. Een plek apartgezet in huis waar je je kunt terugtrekken voor stilte, gebed of meditatie.

Uit eigen ervaring

Na positieve ervaringen in retraitecentra had ik (Tjitske) zelf een knielbankje aangeschaft, maar wat moest ik ermee in huis? Het gebruik bleef beperkt, totdat ik startte met een intensiever meditatie-traject incl. geestelijke begeleiding. Voorwaarde voor deelname was het creëren van een vaste plek in huis, waar ik ongestoord kon verblijven. De ervaring was een goede leermeester.

Historie

In de vroeg- christelijke traditie werd z’n plek ingericht met iconen, wierook een olielampje, gebedenboek en een Bijbel. Iconen stonden in de huiskamer, de bewoners baden ervoor met het gezicht naar het oosten. Door de gemeenschap van Taize en later ook door retraitecentrum ‘De spil’ is het gebruik van knielbankjes voor gebed en het gebruik van rituelen en symbolen vertrouwder geworden in protestants christelijke kringen.

Een ‘toolkit’ voor spiritualiteit thuis.

Maar, hoe richt je z’n plek in? Wat heb je nodig?

Een bekend icoon verbeeldend: Christus Pantocrator (heerser van de wereld)
 • Een Knielbankje
 • Een kastje/tafeltje 80 cm/1 meter hoog. Hier ga je voorzitten en je richt het in als ‘altaar’, met elementen van geloof:
 • Kruis, kruisbeeld, crucifix of Keltisch kruis
 • Een Icoon
 • Kaarsjes
 • Bijbel
 • en een schrift om aantekeningen te maken na afloop van je gebedstijd.
 • een klokje, wekkertje om je te helpen een periode ongestoort te kunnen zitten.

Je voegt er naar eigen smaak elementen aan toe die de zintuigen prikkelen:

 • Geuren  : bv. Wierook of Mirre.

  Bij wierook denk je al snel aan die rokende stokjes, in het Centrum gebruiken we waardevolle Essentiele olien.
 • Beelden : (Zijde)Bloemen en andere versieringen / gekleurde doeken / kunst / symbolen
 • Geluid    : Muziek
Tenslotte

Je kunt het heel eenvoudig houden of uitgebreider invullen. Wat je wilt en wat bij je past. Je kunt ook de sfeer per seizoen veranderen.

Je eigen stilteplek is een uitnodiging om te komen zitten, luisteren en stilworden in de aanwezigheid van God. Belangrijk is dat het een vaste plek is waar je rustig ongestoord kunt zitten. Een plek die je uitnodigt.

We willen je graag helpen om een stilteplek in te richten en gaan op zoek naar informatie en geschikte materialen, die je kunnen helpen.

In de cursus meditatie behandelen we dit onderwerp. 
En een knielbankje kan je bestellen in de webshop.