Zo krijg je meer energie in deze drukke tijd

We rennen vaak wat af rond de feestdagen om het iedereen zo goed mogelijk naar de zin te maken. Maar hoe goed zorgen we eigenlijk voor onszelf? Tjitske Volkerink van het Centrum voor Christelijke Spiritualiteit geeft in dit gastblog op mijnkerk.nl tips om nieuwe energie op te doen.

Jarenlang ben ik moe geweest…Elke dag weer. Soms al bij het opstaan, voordat de dag nog begonnen was. Als werkende moeder van toen nog jonge kinderen was dat ook logisch. Soms viel ik bij het naar bed brengen zelfs bij m’n zoontje in slaap om later die avond of nacht wakker te schrikken.

Je geeft meer dan je ontvangt


Moeheid en gebrek aan energie kan vele oorzaken hebben. Maar de bottomline is: je geeft meer dan je ontvangt. Dat kan een periode nodig zijn en dan werkt het ook. ‘God gaf me er de kracht voor’, zeggen mensen dan. Dat is prachtig! Maar vaak zie ik ook dat mensen die een tijdje extra gepresteerd hebben, bijvoorbeeld als mantelzorger, zelf ziek worden als de druk wegvalt.

Het lichaam reageert op overbelasting. Soms door kwaaltjes, zoals hoofdpijn of rugpijn. Dat zijn signalen die – als je er niet naar luistert – ernstige gevolgen kunnen hebben. Je put je immuunsysteem uit, en dan is het hoog tijd om zelf op te laden.

 

Want alles heeft zijn tijd, staat dat niet zo mooi in het bijbelboek Prediker?

Waar krijg ik energie van?

Wat de oorzaak van je moeheid en energiegebrek ook is, alles begint met tijd nemen voor jezelf. Klanten krijgen van mij altijd eerst een compliment: ‘Je bent er!’ Je neemt de stap om iets te doen. Ik laat mensen eerst vertellen waarom ze er zijn. En daarna volgt de vraag: ‘Wat heb jij nodig?’ Soms zijn mensen al langere tijd over hun grens gegaan. Dan is het niet altijd eenvoudig om antwoord te geven op de vraag: ‘Waar krijg ik energie van?’

Het goede nieuws is dat er vele opties zijn. Soms helpt het om tijd te nemen voor een lichaamsmassage. Soms is het nodig om een paar coachingsgesprekken te voeren, in combinatie met een massage. Dat kan helpen om opnieuw je lichaam en je emoties te leren voelen en die emoties ook toe te staan. En alles in een veilige omgeving, waarin je je kan openen om te ontvangen.

energie

Leren stil te zijn

Een gebrek aan energie kan ook komen door drukte en continue gebabbel in je hoofd. Begeleiding om te leren stil te zijn, wat we meditatie en mindfulness noemen, zijn daarvoor geweldige middelen. Onze gedachten bepalen hoe we reageren op omstandigheden. Dan kun je wel bidden om de vrede van God, maar misschien is het handig om te leren omgaan met je gedachten.

 

Want gedachten en vooral negatieve gedachtepatronen slurpen energie!

Kies iets wat bij je past

Opladen kun je op allerlei manieren. Zoek daarom naar iets wat bij je past. Hier een paar tips:

  1. Houd je van de natuur? Trek je schoenen aan en ga wandelen.
  2. Zijn je gedachten een apenkooi? Creëer een stil plekje in huis waar je ongestoord kunt bidden en/of mediteren.
  3. Heb je moeite met ontvangen? Gun jezelf eens een ontspanningsmassage.
  4. Ben je overprikkeld of hooggevoelig? Wierook of essentiële oliën kunnen een kalmerende uitwerking hebben en zijn misschien wel iets voor jou.
  5. Sta je altijd voor anderen klaar? Durf ook eens nee te zeggen en voel je daarover niet schuldig. Bedenk: als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je op den duur ook niet meer voor anderen zorgen…

Ondanks mijn drukke werk als ondernemer en pionier barst ik tegenwoordig van de energie. Daar ben ik dankbaar voor en … dat geeft weer nieuwe energie om door te geven. Ik gun het jou, de vraag is: Gun jij het jezelf ook?

Tjitske Volkerink is initiatiefnemer van het Centrum voor Christelijke Spiritualiteit.  Je vindt af en toe een gastblog op deze site van iemand die we inspirerend vinden en jou graag wat meer laten vertellen over zijn of haar vakgebied. 

nb: dit blog verscheen op de website MijnKerk