Een nieuwe start met je gebedsleven?

Heb je moeite met bidden? Zit je te zoeken naar de juiste woorden? Of vergelijk je jezelf met anderen hoe zij bidden? Ik heb ontdekt dat bidden lang niet altijd met woorden hoeft te zijn. Juist door te luisteren, stil te zijn of andere zintuigen te gebruiken kan God tot je spreken. En kun je ook jouw verlangens bij hem neerleggen. God heeft ons niet voor niets zoveel zintuigen gegeven. Gebruik ze om te bidden en tot rust te komen!

 

De Geest helpt ons in onze zwakheid; wij weten immers niet wat we in ons gebed tegen God moeten zeggen, maar de Geest zelf pleit voor ons met woordloze zuchten. Romeinen 8:26 

In dit blog wil ik je een aantal verschillende manier aanreiken die je kunt gebruiken in het zoeken en luisteren naar God. Als je geen woorden hebt om te bidden, maar wel God wil ervaren en wil komen in Zijn aanwezigheid. Manieren waar je misschien al weleens van hebt gehoord. Of die helemaal nieuw voor je zijn. Laat je vooroordelen los en ga ervaren wat bij jou past.

Geuren

Geuren kunnen een hulpmiddel zijn om in contact te komen met God. Vroeger in de tempel gebruikte ze bijvoorbeeld Wierook en Mirre. Ook lees je in de Bijbel vaak dat wierook werd gebruikt bij voorbede. De geur van echte, zuivere wierook helpt je om de aanwezigheid van God te ervaren. Dat gebeurt door de eigenschappen van de wierook zelf.

Meditatie

Mediteren is je open en ontvankelijk stellen voor God. Soms als je geen woorden kunt vinden, is de beste manier om je lichaam in stilte te brengen. Kies een mooie tekst uit die je rustig voorleest en op je laat inwerken. Of kies een beeld/foto waarop je je concentreert. God spreekt hierdoorheen. In het begin kan het best wat onwennig zijn. Maar je zult merken dat het een nieuwe dimensie geeft aan je gebedsleven.

Horen

Luister eens naar een mooi nummer, een preek of lees hardop zelf hardop een tekst (uit de Bijbel). Door het te horen ervaar je de woorden weer heel anders dan dat je ze leest. Neem dan de tijd, om de woorden bij je binnen te laten komen. En merk dan op wat die tekst bij je oproept of ervaar misschien zelfs Gods stem met wat Hij tegen jou wil zeggen.

Stiltewandeling

Voel de natuur. De rust. De aanwezigheid van God tijdens een stiltewandeling. Maak ruimte in je gedachten, zodat je ontvankelijk wordt voor Zijn stem. Geniet van de schoonheid om je heen en adem diep. Zonder dat je maar iets hoeft te zeggen kom je tot rust en maak je ruimte voor Gods Geest.

Ik bid je toe dat je je kunt openstellen om je zintuigen te gaan gebruiken in je gebedsleven en in je dagelijkse routine. Leg de lat niet te hoog. Ga dingen uitproberen, doe eens iets anders. Je zult merken dat het je dichterbij je eigen hart brengt en met de hulp van Gods Geest ook dichterbij het hart van God.  Woorden alleen zijn maar beperkt. En, Hij voor je pleit als woorden te kort schieten.