Stress, heb jij daar ook last van?

Heel lastig, die stress. Zelfs bijbellezen kan stress opleveren, want woorden hebben kracht. Je denkt misschien aan woorden als zonde, onrecht of straf. Maar let ook op woord-jes als ‘maar’. Dat haalt al het voorafgaande onderuit. Bijvoorbeeld in: ‘Maar, gij geheel anders (Efeziers 4:20). Oei, hier word iets van mij verwacht. Ik moet het heel anders doen dan anderen. Stress!!

Een ander woord waar kracht in zit, is ‘moet’. Moeten geeft zomaar stress. Moeten is een verplichting tot iets. Soms staat dat letterlijk in de Bijbel: ‘Gij zult niet’. Gij zult niet doden, dat lukt me nog wel. Hoewel, als ik ook m’n gedachten meereken … 😱

Nog zo’n woord waar kracht in zit is: ‘even’. Ik stuur je ‘even’ een appje. Kun jij ‘even’ een boodschap voor me doen? O, laat mij maar, dat doe ik er wel ‘even’ bij. Gegarandeerd levert dat meer werk dan ik dacht. ‘Even’ iets doen levert stress op. Herkenbaar!?

‘Even’ heeft nog een tweede betekenis. We gebruiken het in vergelijkingen: ‘even … als’. Bv: Ik moet even goed presteren als mijn collega. Als er iets stressvol is, is het jezelf vergelijken met iemand anders in wat je hebt, wat je kunt of hoe je eruitziet.

Verwachtingen, verplichtingen en vergelijkingen. Hiermee leggen we onszelf een juk op. De vraag is: is dit ook het juk dat Jezus ons oplegt? In de vakantie volgde ik een retraite waarin deze overbekende woorden van Jezus uit Mattheus 11 opnieuw tot mij spraken: ‘Neem mijn juk op je en leer van mij en je zult rust vinden, want mijn last is licht en mijn juk is zacht.’ Zo las ik die zinnen altijd in de gauwigheid, maar er staat wat anders: ‘Want ik ben zachtmoedig en nederig van hart.’

Wat moet er allemaal even gebeuren? Is dat misschien te hoog gegrepen? Heb je het echt nodig om beter te presteren dan die ander? Lastig, de stress die dat oplevert! Jezus zegt: ‘Neem mijn juk op je, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart.’ In die woorden schuilt een goed recept tegen dagelijkse stress.

Dit blog verscheen oktober 2019, als column van Tjitske in de NBG-Nieuwsbrief ‘Dichterbij’.