Oliën bij hooggevoeligheid

Oliën voor hooggevoelige (HSP) mensen en kinderen

Als jij hooggevoelig bent, of een hoog sensitief persoon (HSP), dan komt wat er om je heen gebeurt, anders binnen bij jou. Het is een eigenschap of een persoonskenmerk waarbij je prikkels dieper verwerkt. Je bent makkelijker mentaal overweldigt en wordt sneller emotioneel. Kortom je bent snel overprikkelt. Als hooggevoelig mens is het dan ook belangrijk om te leren (her)kennen wat je nodig hebt en voor jezelf te zorgen. De oliën kunnen hierin een enorme meerwaarde bieden.

Hierover vertelt Elisabeth een prachtig verhaal op haar site etherischeoliewerkt.nl.

“Onze dochter is een hooggevoelig kind. Na een een hele dag op school, in een volle klas, met veel geluiden, geuren, kleuren en energieën van anderen kwam onze dochter elke dag doodop thuis. Compléét overprikkeld. En elke dag weer moest ze bij thuiskomst zich ‘ontladen’. Dan werd er geschreeuwd, gehuild en veel boosheid geuit. We probeerden van alles: sensorische integratie therapie, PMT, Cranio sacrale therapie, homeopatische middelen, Bachbloesems. Echt, je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het geprobeerd. De weekenden waren echt nodig om bij te komen. We liepen op onze tenen om haar niet van streek te brengen (dat lukte namelijk bij het minste of geringste). Kortom: het had effect op iedereen.

Toen Dorine op een dag vroeg of ik meeging naar een informatieavond over etherische oliën was dit ‘probleem’ dus het eerste waar ik aan dacht. Misschien zou olie kunnen helpen. Op deze avond was ik heel kritisch en had ik veel vragen. Maar ik wilde het ook proberen. En dan graag zo snel mogelijk. Dus ik bestelde een flesje balance-olie.

Het werkt echt!

lees op het blog van Elisabeth hoe het verderging met haar dochter en de Balance blend.

Balance-olie is een mix van essentiële oliën, waarin veel worteloliën (vetiver) en boomoliën zijn gecombineerd. De moleculen die we uit bomen winnen, hebben een kalmerende en grondende werking. Ben je gejaagd, overactief, is het lastig om tot rust te komen. De balance helpt je te verbinden met jezelf, het helpt je uit je hoofd te komen en letterlijk vanuit je drukke energie te zakken, af te dalen naar de aarde.

Je kan de balance vanuit je handpalm inhaleren, onder je voeten aanbrengen of een paar druppels in de diffuser doen. Als je bewust de olie gebruikt kan je een minuut nemen en de olie inhaleren, stilstaan en tot je door laten dringen waarvoor je de olie gebruikt. Je kan dat letterlijk uitspreken, ‘Ik ben aanwezig present en ik voel me verbonden in dit moment.’ Z’n affirmatie kan je ook vertalen naar een gebed.

Balance is een heerlijke olie die goed ondersteunt bij hooggevoeligheid. Lavendel kan je ook gebruiken. En zo zijn er meer oliën. Hieronder tref je een aantal olien aan. Er zijn altijd opties, en dat is maar gelukkig. Want geuren zijn heel persoonlijk! Wat de een heerlijk vindt, kan de ander vreselijk vinden.

Als je olie gaat gebruiken let dan op dat Essentiële Oliën heel krachtig en geconcentreerd zijn. Het kan daarom, voor een HSP’er, helpen om de olie te verdunnen met een draagolie.

Een goed voorbeeld hoe je de olie gebruikt is dit oliemomentje met lavendel.

Enkele andere essentiële oliën voor hooggevoelige mensen en/of kinderen

  • Wierook (Frankincense) – werkt diep ontspannend, kalmeert en helpt bij stress en spanning, ondersteunt het brein ook bij concentratie.
  • Melaleuca (Tea Tree) – is een veelzijdig olie, die helpt hij bij het creëren en stellen van sterkere grenzen. Dit helpt je om je af te sluiten van negatieve prikkels die naar je toekomen.
  • On Guard Beschermende Blend  – ook een olie die je helpt je innerlijke overtuiging te versterken en je persoonlijke grenzen te stellen.
  • Serenity Rustgevende Blend – een mix van essentiële oliën samengesteld uit Lavendel, boom- en worteloliën. Deze kalmerende olie is zoeter dan lavendel, is te gebruiken als je een overactief hoofd hebt, overweldigd bent geraakt en het lukt je niet om te ‘unwinden’. Een olie die je kan helpen om je meer met jezelf te verbinden en dat zorgt voor innerlijke rust.
  • Wild Orange – Dit is een van de meest populaire oliën van dōTERRA ook bij kinderen. Wild Orange heeft een heerlijke zoete geur is stimulerend, geeft een vrolijk gevoel en ontstresst. Handig als je je vermoeid voelt door de (negatieve) emoties van anderen.
  • Ook voor kinderen is Steady Grondende Blend – een roller met een mix verdunde essentiële olie die kinderen vanaf 3 jaar zelfstandig kunnen gebruiken. Steady is een kalmerende roller en is onderdeel van de kids collectie. Het is fijn om je gevoelige kind al jong zelfzorg te leren.

Zelf ervaren? Vraag een gratis proefje aan. Geef bij ‘bijzonderheden’ aan welke olie je wilt.