Als ik mediteer, kan ik beter mijn dag aan

‘Ik had altijd een volle agenda. Zoveel moést. Tot ik vrij letterlijk werd stilgezet.’ zegt Dorieke, een jonge moeder, hoogopgeleid en met een peuter en een dreumes in huis. ‘Ik kom uit een traditionele kerk, waarbij het met name draaide om het begrijpen van Gods woord met je verstand. Er was weinig ruimte voor gevoel. Thuis hadden we een mentaliteit van niet zeuren, maar aanpakken en de minste willen wezen. Maar ik ontdekte hoe hard ik eigenlijk was voor mezelf. Door te mediteren maak ik meer ruimte voor mijzelf, mijn gevoel en mijn relatie met God.’

Is dat niet heel zweverig?

Tijdens een loopbaantraject kwam Dorieke in aanraking met christelijke meditatie. Iets wat spannend en onwennig was, want was het niet ontzettend zweverig? En kon dat wel, vertrouwen op je gevoel zonder onderbouwing van de Bijbel of dominee? Via via komt ze op de online meditatiecursus die Tjitske vanuit het Christelijk Spiritueel Centrum geeft. Deze was online, dus ideaal om in te plannen in haar leven en het ging ook in Corona-tijd gewoon door. Ze vertelt over haar ervaring met enthousiasme en nuchterheid.

Niet jezelf veroordelen

‘Ik was wel benieuwd en ging er heel open in. Ik wilde andere manieren ontdekken om stille tijd vorm te geven en meer met God te leven. Ik vond altijd dat iets resultaat moest opleveren én je het goed moest doen. Tijdens de cursus leerde ik dit los te laten. Dat het niet ging om het resultaat, maar om het doén. Dat je jezelf niet hoeft te veroordelen als het niet lukt. Want de ene keer gaat het heel goed, maar de andere keer ben ik onrustig en kom ik niet verder. Tjitskes rustige stem hoor ik nog: ‘Oordeel niet over jezelf als je afdwaalt, maar kom weer terug met je gedachten.’ Dit haalde voor mij de druk eraf, en motiveerde mij om door te blijven gaan.’

‘Je moet er wel echt tijd voor vrij plannen’

Omgevallen bekers

Dorieke ontdekt dat als ze mediteert ze minder piekert en daardoor rustiger slaapt. Ze kan alles beter overgeven aan God. Daarnaast merkt ze dat ze de dag vaak beter aankan als ze mediteert. De kleine ergernissen zoals bekers die omvallen of weer een doos met blokken door de kamer hebben minder grip op haar gemoedstoestand. ‘Maar’, geeft ze eerlijk toe ‘je moet er wel echt tijd voor vrij plannen. Anders stroomt je agenda weer vol met andere dingen en doe je toch weer iets dat ook nog moet.’ Ze lacht ‘Het is goed dat jij mij nu spreekt, want sinds ik de cursus afgerond heb moet ik dat wel echt gaan inplannen! Nu schiet het er nog veel te vaak bij in en leef ik weer in de waan van de dag.’


PS van de redactie: dinsdag 2 februari begint er een vervolgcursus meditatie. Als je de komende tijd in elk geval een wekelijkse afspraak met jezelf en Tjitske in de agenda wil hebben voor mediteren: doe mee op dinsdagavonden 21.15 uur. Zie dit.


Een blogserie met ervaringen van bezoekers van het CSC. Hoe komen mensen bij ons terecht? Wat is hun vraag en wat hun ervaring?

Lees meer van deze ervaringsverhalen:

Dineke: Beseft dat je goed voor jezelf moet zorgen om voor anderen te kunnen zorgen

Harmieke Olie helpt bij het verwerken van haar scheiding

Marian maakt zelf anti-snoepcapsules

Jurjanne Met een rolletje olie gaat haar zoon weer naar school

Christie Op het juiste moment, komen de juiste mensen op je pad

Sonja: Soms is je lichaam eerlijker

Peter: Verkwikt door de massage

Esther: Het jezelf gunnen

Mariëlle: Meditatie raakt de kern

Dit bericht is gepost in CoachingEssentiele Olien. Bookmark de link.

 De pluspunten van online mediteren