Een spirituele discipline helpt je op weg

Verlangen is een kracht die ons in beweging zet, en discipline is wat dat in ons leven handen en voeten geeft. Een vaste structuur, iets dat je wilt, dat goed voor je is, ook daadwerkelijk doen, is lastig. Bijvoorbeeld ‘ik wil die rust die meditatie kan geven, maar dagelijks stilzitten om te mediteren vind ik moeilijk’. Een periode als de vastentijd (die deze week is begonnen), is een kans om gewoonten te vernieuwen of te oefenen. Een overzichtelijke periode. Een helder doel. Veel verschillende mogelijkheden en een kans om God op een nieuwe manier te ontmoeten met het Paasfeest.

An authentic encounter with God will feel like true knowing, not just in our heads but in our hearts and bodies as well.

Father Richard Rohr

Een discipline is wat ik kan doen. Ik kan me voorbereiden, tijd maken voor stilte, voor gebed en zo ruimte maken in mijn hart of hoofd. Je kan je oefenen in die discipline. Misschien spreekt de term discipline je niet aan, maar het is ons na een jaar met allerlei beperkingen meer en meer duidelijk. Je gedrag, de mate van discipline die je kan opbrengen heeft uitwerking op hoe je je voelt, je gewicht, je fitheid en je immuunsysteem.

Ik zat deze week te kijken naar een filmpje van de hersenprofessor Erik Scherder, waarin hij het verband tussen bewegen en ons goed voelen helder uitlegde. En de wetenschappelijke basis nog eens benadrukte.

Ik raak door dit soort filmpjes altijd onder de indruk van de wonderlijke manier waarop ons lichaam is gemaakt en functioneert. En het maakt me bewust van de verantwoordelijkheid die ik zelf heb om voor het welzijn te zorgen. Deze kennis motiveert mij om andere keuze te maken en een gebied in mijn leven te vernieuwen

Vastentijd

Net als discipline van gezond eten en bewegen, zijn er ook geestelijke disciplines. De jaarlijkse vastentijd is een tijd om spiritueel te vernieuwen. Oude patronen bewuster onder ogen te komen, comfortabele gewoontes los te laten en bewuster te leven.

De spirituele disciplines zijn divers, bijvoorbeeld bijbelstudie, meditatie en gebed, vasten en zorg voor mensen die het minder hebben.

Het belang van discipline kan niet worden overschat. Virtuoze pianospelers weten dat vrijheid pas komt na urenlang gedisciplineerd oefenen. Ditzelfde principe gaat op voor spirituele disciplines.

Vrijheid alleen komt als we bereid zijn de prijs te betalen om onszelf te disciplineren. Vasten en andere praktijken die je zou willen toepassen, kunnen je helpen je spirituele doel te bereiken – geestelijke vernieuwing. Leven in de vrijheid van Jezus Christus.

De bijbel, Galaten 5:1

De symboliek van 40 dagen
In de vroege kerk groeide de gewoonte om voor Pasen extra te vasten. Het werd ook de traditie om een ​​tijd van voorbereiding te reserveren voor mensen die met Pasen gedoopt zouden worden. Veertig werden gekozen als herinnering aan de veertig dagen durende periode van Jezus’ vasten in de woestijn. In meerdere bijbelverhalen is een veertigdagentijd te vinden.

Ontvangen

Het engelse woord voor de vastentijd is ‘lent’, maar verwijst ook naar het woord ‘Lengthen’. De veertig dagen vallen in de lente, waarin de dagen langer worden want het voorjaar komt eraan. Spiritueel gezien strekken we ons uit om meer licht en groei te ontvangen. Ontvangen is daarin een belangrijk woord. Want, net zoals de zon het werk doet en de lentedagen lichter, warmer maakt. Mogen we ook groeien door het licht waarin we ons spiritueel laten beschijnen om zo te groeien, te vernieuwen en steeds meer tot leven te komen. 

In veel christelijke gebeden is de eindzin: ‘We bidden dit in Jezus naam’. We bidden niet alleen ‘tot Jezus’. We geloven dat, Jezus door ons heen bid. Daarmee zijn wij en ons gebed de stemvork of de ontvanger. Om op deze manier gericht te zijn is hoopvol, want ons leven voelt veel groter dan alleen ‘ons leven’.

Feitelijk leef je niet langer je eigen leven, maar paradoxaal genoeg ben je hierdoor meer jezelf. Je eigen behoeften, je eigen ik loslaten en daardoor meer jezelf worden. Dat is de ervaring als je mediteert. Dat is de ervaring van diegene die geld of tijd geeft aan een ander. Dat is de mysticus.

Vernieuwen is iets moois. In de katholieke mis tijdens de vastentijd zit dit gebed:

Each year you give us this joyful season
when we prepare to celebrate the paschal mystery
with mind and heart renewed.
You give us a spirit of loving reverence for you, our Father,
and of willing service to our neighbor.
As we recall the great events that gave us a new life in Christ,
you bring to perfection within us the image of your Son.