Vasten: gezonde schoonmaak voor je lichaam en je geest

Ik hou van vasten.

Nou ja, ik vind het niet gemakkelijk en als ik meedoe met een detox binnen ons team zucht ik altijd dat ik bepaalde dingen even laat staan…

Maar ik doe het, omdat ik weet hoe belangrijk het voor me is en hoe goed het voor me is.

Ik kwam erachter dat het niet iets hips en moderns is, maar ver voor de sap-, leverreinigingskuren en andere hippe diëten, was het al gewoon onder christenen om in de periode voor Pasen zich voedsel te ontzeggen.

Het doel van het vasten tijdens de vastentijd is daarbij om het lichaam en de geest te reinigen, ter voorbereiding op de opstanding van Christus met Pasen. Het belangrijkste, meest heilige christelijke feest.Het vasten is een duidelijk voorbeeld hoe lichaam, ziel en geest verbonden zijn. Het je onthouden van voedsel heeft geestelijke doel en heeft daarbij ook gezondheidsvoordelen.

Zwaar gevoel

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens het vasten? Herken je het zware gevoel, na een goede maaltijd? Voeding en specifiek vlees, is zwaar te verteren. Het lichaam moet hard werken. Dat is waarom je je moe kan voelen, na een zware maaltijd met vlees. Als je gaat vasten of detoxen dan heeft het lichaam vezels, vitaminen en mineralen nodig. Detoxen maakt dat je je lichter voelt, opgeladen en een overall gezond en levendig gevoel.

Professor Amanda Salis, een wetenschapper verbonden aan de University of Sydney, heeft onderzoek gedaan naar eetgedrag en afvallen. Het pauzeren van eten kan goed zijn, omdat het verteren van voedsel veel van de spijsvertering vraagt. Ongezond voedsel kan daarbij ook nog schade geven. Voeding bevat vrije radicalen die schade aan het lichaam kunnen toebrengen. Eten is noodzakelijk. Maar het nemen van een pauze geeft je lichaam rust van de zware verteringsprocessen. Het verlaagt bijvoorbeeld risico’s voor hart en vaatziekten en diabetes.

Vasten is een manier om je lichaam te luisteren. Je eert jezelf en komt in contact met je behoeften, en neemt de leiding over wat je eet.

Nee zeggen

Het is boeiend om te beseffen dat als je geleefd wordt door verlangen naar snacks, warm, vet, zout of zoet eten, dat je nee kan zeggen. Dat er een andere keuze mogelijk is. Je kunt je afvragen: waar verlang ik eigenlijk naar? Dat is echt luisteren naar je lichaam. Het is interessant om te ervaren dat wat je lichaam echt wil, gezond voedsel is. In je lichaam ligt veel wijsheid opgeslagen, als je er aandacht voor hebt.

Verder lezen wat vasten voor je gezondheid doet? Vasten zal je gezonder maken en gezond houden.

Via het centrum kan je begeleid het 30 dagen detoxprogramma van dōTERRA volgen. We starten op maandag 27 februari 2023. Doe je mee?

bestel de cleanse en restorekit en doe mee.
bron: unsplash

Transformatie of bekering

Mentaal verandert er ook iets als je stopt met eten. Vasten verandert de eetgewoonte die je hebt. In een vorig blog schreef ik al over de veertigdagentijd. Wat kan je veranderen in 1 maand of 40 dagen? Waarom zou je je eraan wagen? Het duurt 30-60 dagen voordat oude gewoonten veranderd zijn en nieuwe gewoonten ontwikkeld. Verandering blijvend vasthouden, dat is iets van een lange adem. Maar als je verlangt naar verdieping in geloof, gezonder leven, dan kan een periode als de vasten of detoxtijd de start zijn en een stap waarin je jezelf voorbereid.

Bekering begint met verandering van het hart en van het denken. Verandering van denken leidt tot verandering van gedrag en verandering van gedrag leidt tot verandering in jezelf en in je omgeving.

Rosaline Ratering, stichting Gezond en Weldoen

Immers, als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Het is een universele wet die te maken heeft met zaaien en oogsten. Je kunt er gebruik van maken, of niet. Hoe dan ook: hoe vaker nieuwe gewoonten worden herhaald, hoe sterker ze worden!

Verbinding werkt versterkend

Op 27 februari start een gezamenlijk detoxmaand in het team van mensen die met de oliën werken. We doen dit twee keer per jaar. In het voorjaar valt deze detox mooi samen met de vastenperiode. Samen zo’n periode beleven is versterkend. Professor Salis bevestigd dit. Het kan helpen om te vasten in een community-setting, zoals religieuze mensen vasten. Naast de fysieke voordelen, ervaar je het voordeel dat je deel bent van een groter geheel, verbonden met anderen om je heen.

Is het iets voor jou?

  • Wil jij gezonder leven en je geloofsleven verdiepen naar Pasen?
  • Als je van jezelf weet dat je het belangrijk vindt om informatie en begeleiding te krijgen.
  • Als je wilt leren over het functioneren van je lichaam en met name je spijsverteringssysteem.
  • En als je samen met anderen wil optrekken die ook verlangen naar gezonder leven en daarvoor ook stappen nemen.

Dan nodig ik je uit om de stap te nemen en samen met ons de 30 dagen opruimen en herstelprogramma te volgen. Meld je aan en bestel de: cleanse & restorekit