Lekker egoïstisch dat ‘Kom tot jezelf’

We starten in januari met het traject ‘kom tot jezelf‘.

De titel gaat erover dat je weer bij jezelf uitkomt of dat je jezelf niet kwijtraakt in de strijd van het leven. Als we het erover hebben snappen de meesten het wel. ‘Het is ook goed om voor jezelf te zorgen, tuurlijk mag je daar tijd voor maken.’ Maar toch…. vaak zit er onbewust meer achter.

Als goed opgevoed (christelijk) meisje leerde ik al vroeg dat ik de ander belangrijker moest vinden dan mezelf.

Heb je naaste lief…

Want ik ben opgegroeid met het idee dat het leven niet om mij draait. Dat het gaat om de ander, want in de bijbel staat toch, ‘heb je naaste lief’ en ‘acht de ander belangrijker dan jezelf’. Daarnaast heb ik tot op zekere hoogte geleerd of onbewust meegekregen dat het mijn rol als vrouw is om voor anderen te zorgen, mezelf weg te cijferen en pas in de tweede of misschien wel laatste plaats aan mezelf te denken.  

…Als jezelf

Ik geloof daar nog steeds wel in én ik heb intussen andere dingen erbij geleerd. Namelijk dat na het zinnetje ‘Heb je naaste lief’ staat ‘als jezelf’. Er is dus voorop gesteld dat je ook van jezelf houdt en voor jezelf zorgt. Want hoe kun je voor anderen zorgen als je niet voor jezelf zorgt? Hoezo is dat egoïstisch? Voor mij heeft dat veel meer te maken met gezonde grenzen stellen.

Daarnaast heb ik geleerd dat mijn kinderen vooral naar mijn gedrag kijken om te zien wat belangrijk is. En als ik ze wil leren dat jezelf overwerken niet constructief is voor je verdere leven, moet ik het vooral zelf niet doen. 

Het kan dus goed zijn dat ik een bepaalde periode het nodig heb dat er meer aandacht gaat naar mezelf om te voorkomen dat er nergens meer aandacht naar toe kan.  

Zorgen voor wat je gegeven is

Zelfzorg betekent niet dat je egoïstisch bent, het betekent dat je goed zorgt voor datgene wat God aan jou gegeven heeft, je lichaam, ziel en geest.  

Tjitske zegt het zo: “In ons denken kunnen we nog best ergens begrijpen dat zelfzorg belangrijk is, maar daaronder zit vaak onbewust ons gevoel. En in zekere zin is ons gevoel dan heel sterk in de overtuiging dat we het niet waard zijn. Of dat we het geld beter aan een ander kunnen geven die het beter kan gebruiken.. of, of, of… Maar volgens mij is de vraag veel meer of je je verantwoordelijkheid neemt voor wat je gekregen hebt. Je hebt je lichaam, ziel én geest van God gekregen. Daar mogen we voor zorgen, daar mogen we van houden.


Meer informatie over het 3 maanden traject lees je hier: Kom tot jezelf

Ben jij bevriend met je lijf?