Tijd voor je hart: reconnect

Opnieuw ‘tijd voor je hart’: reconnect

‘Het ging best goed afgelopen tijd, ik heb m’n best gedaan om goed voor mezelf te zorgen.’ Na de eerste minuten massage, kwamen de tranen. ‘Mijn vrouw is overleden, deze coronatijd alleen was erg moeilijk voor mij.’ Kan ik van de week terecht voor een massage?

De afgelopen maanden hebben ongelofelijk veel impact gehad op ons. Op mij. Op jou. Als je eerlijk bent. Losgekoppeld van de ontmoeting met anderen, met al je gewone routines die stopten en nieuwe online routines die uitputtend bleken. Natuurlijk maakten we er het beste van. Toch!? Het ging best goed. Nu er weer steeds meer kan en gebeurt, merk je misschien dat het niet vanzelf gaat. Hoe maak je opnieuw verbinding?

We werden ineens losgekoppeld van onze gewone levens door de lockdown, en dat lijkt wel een beetje hoe we vaak leven, met ons hoofd los van de ervaringen in het lichaam. Los van ons echte zelf.

‘Christelijke spiritualiteit omvat het erkennen van alle delen van ons ik, deze blootstellen aan Gods Liefde en ze laten verweven tot de nieuwe persoon die hij aan het vormen is. Om dit te doen, moeten we bereid zijn deze genegeerde delen te verwelkomen als volwaardige leden van het gezin van het ik, hen ruimte geven aan de familietafel en langzamerhand toestaan dat ze door liefde zacht worden gemaakt en genezen, en dan geïntegreerd worden tot de gezonde persoon die we worden.’  Schrijft David G. Benner.

Opnieuw je verbinden met alles wat je even negeert, wat je niet uitkomt, waar je je over schaamt, waar je je schuldig over voelt. Dat is de weg naar je hart, de weg terug naar je echte zelf. Het mooie is, dat dat ook de weg is naar het hart van God.

 “Vind de deur naar je hart, en je ontdekt dat dit de deur naar het Koninkrijk van God is.” Zei Johannes Chrysostomus, de aartsbisschop van Constantinopel (circa 400).

Een van de grootste obstakels in het kennen van God is ons gebrek aan zelfkennis. Het bewust worden van je gevoelens is belangrijk, want met het negeren van je emoties keer je je rugnaar de realiteit. Het luisteren naar je emoties brengt je terug in de realiteit. Dit is de plek, de tijd!, waar we God ontmoeten. Als we onze emoties onderdrukken,  dan moet je op de een of andere manier je binnenwereld controleren. Dat moet dan wel met ‘geweld’, want stel je voor dat iets van die ongewenste emoties de kop opsteekt. Maar verandering komt door eerlijk te zijn en kwetsbaar te worden over je eigen emoties. En hiermee in de aanwezigheid van God te komen.

Ben je wakker? Die vraag hoor ik veel op social media, het is een herkenbare vraag in de meditatie. Wordt wakker, wordt je bewust van jezelf, met alles wat er is aan mooie kanten en schaduwkanten.

Thomas Merton: ‘Ik houd ervan me te bekleden met mijn onechte ik. Ik omwikkel mezelf met mooie en plezierige ervaringen, als pleisters om mezelf zichtbaar te maken voor de wereld en mijzelf. Er is geen werkelijke substantie onder mijn kleding, ik ben hol. En als de kleding weggehaald wordt is er niets over, dan mijn naaktheid en leegte.

Bij je echte zelf komen, kan in relatie met God, door hem te volgen naar het onbekende terrein. Je bestaande zelfbeeld en je godsbeeld los te laten. Alle onechte lagen te verwijderen en de zaadjes van je echte ik te ontdekken daaronder. Dat kan heel moeilijk zijn, maar ik merk dat er ook een grote openheid is. Mensen zoeken naar wat echt is. Wat kan je helpen.

 

  1. Sta stil bij je binnenwereld in stilte en eenzaamheid.
  2. Vind betrouwbare mensen die met je meelopen als je deze weg opgaat.
  3. Kom uit je comfortzone.
  4. Bid voor moed

 

Het kan spannend zijn om je onechte ik achter je te laten, maar de pijn van een leven dat niet overeenkomt met hoe je echt bent is veel groter op lange termijn.

Ik geloof echt dat het grootste cadeau dat we de wereld kunnen geven is, dat we ons echte eigen leven leven in contact met God. Denk nog eens verder. Hoe kunnen we andere mensen bevestigen in wie ze zijn, als we onszelf niet accepteren? Kan je echt van je naaste houden, als je niet van jezelf houdt?