Durven stilstaan

Zondagavond fietste ik door Hilversum en ik keek om me heen want er was iets anders. Eerst kon ik het niet plaatsen, ik fietste en ik keek om me heen. Lege straten. Ik keek omhoog en zag een fluweelblauwe lucht met twinkelende sterren. Het was koud. Het zou de koudste nacht van deze winter zijn, met temperaturen van -6. Ik fietste door. Mijn fiets maakt een licht ratelend geluid, dat hard weerklonk. Wat was er anders dan anders? Ineens drong het tot me door. Bijna geen verkeer. Niet op de grond en niet in de lucht.

Ik keek nogeens omhoog. Wow, wat een schoonheid. Wat een rust. De lucht was helder. Geen vliegtuig te bekennen. Gek eigenlijk hoe je went aan geluid (lawaai!?). Je bewustzijn filtert het ‘overbodige’ geluid weg. Toch is bekend dat je hersenen het wel degelijk registreren, honderdduizenden geluiden, beelden die er om je heen zijn worden weggefilterd. Je bent je er niet bewust van. Als dat ineens wegvalt, dan merk je pas wat je mist. Deze schoonheid is iets om bij stil te staan. Heerlijke rust. Stilte.

Gedwongen stilgezet

We zeggen het zo makkelijk, ‘er even bij stilstaan’. Dat is precies wat er nú in de samenleving gebeurt. We worden allemaal stilgezet. Onze manier van leven is abrupt stilgevallen. En niet omdat we het zelf hebben gekozen, dat maakt het zo lastig. Ikzelf ben nog volop in bedrijf, hoewel het allemaal anders gaat. Toch is er ook sprake van stilgezet worden ook nu ik nog druk ben met werk. Want, de beweging waarin ik zat moest eerst gestopt worden, om te schakelen naar de nieuwe situatie. Dat schakelen, hoe kort ook, is stilstaan.

Hoe doe jij dat?

Durf eens stil te staan

Ik weet niet hoe het voor jou is. Zit je thuis? Heb je niet veel omhanden? Of ben je druk in een nieuwe werkelijkheid? Beiden vraagt emotioneel veel. Beide situaties vragen om aandacht.

Waarom stilstaan? Stilstaan maakt ruimte. Ruimte voor wat er is. Wat er in je leeft. Stilstaan is belangrijk om te voelen: Wat zegt je hart? Wat zegt je lichaam? … Wat is er? Wat leeft er vanbinnen? 

Het mooie van stilstaan is ook dat je vanuit de rust, verbinding kan maken met waar je in gelooft. Ik geloof in een God die er is. Waarop ik kan vertrouwen in alle omstandigheden. Dat geeft mij bodem, in de stilte en in deze bizarre tijd.

En ja, je kan emoties tegenkomen: verdriet, angst, stress, spanning… Ook al is dat niet leuk: doe het toch. Sta stil. Als jij nu zegt, dank voor je aanwijzing. Maar ik sla even over. Weet dan: Je gevoel kan je niet zo makkelijk aan de kant zetten. Op een later moment komen die gevoelens, die je onderdrukt terug … en meestal op een manier die je niet leuk vindt. 

Ik deel graag een stilteoefening voor jou om in de stilte bewust te worden van je lichaam.

Hoe doe je een stilteoefening?

  • Zoek jij ondertussen even een rustige plek?
  • Ga rechtop zitten. 
  • Je kan je ogen sluiten. 
  • Adem in door je neus. Begin in je buik, vul je borst en blaas uit door je mond.
  • Richt je aandacht op jezelf, zoals je er nu bijzit. Blijf helemaal bij jezelf en focus je op je lichaam. 
  • Neem waar wat er is en laat alles zijn zoals het is.
  • Luister naar je innerlijke stem. Wat zegt die? Laat deze woorden in je doorwerken. Wat is er? Je hoeft er niets mee. Alleen luisteren.
  • Door te zwijgen kom je dichterbij je ware zelf.
  • En vanuit je zwijgen vind je toegang tot God. Met wat er bij jezelf is ga je naar God en spreek je een kort gebed uit. Hardop of in jezelf. 
  • Blijf nog even stilzitten. Haal een keer diep adem, zoals aan het begin en je bent klaar.
facebook livestream met stilteoefening

Hoe vond je dat om even stil te staan? Ben je het gewend, wat geeft het je? Doe je het voor het eerst? Laat het weten in de reacties onder de video.

Nb: In deze tijd van crisis ben ik elke CSC werkdag (maandag, woensdag en vrijdag) met een livevideo aanwezig op facebook.

Nb: een aanbod nu in de webshop: 3 online meditaties ‘kom tot rust’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.