Sonja: “Soms is je lichaam eerlijker”

massage, soms is je lichaam eerlijker

Een blogserie met ervaringen van bezoekers van het CSC. Hoe komen mensen bij ons terecht? Wat is hun vraag en wat hun ervaring? Dit keer Sonja over massage en bidden, ‘soms is je lichaam eerlijker’. Een serie ervaringsverhalen gemaakt door Karin Timmerman.

Sonja Nagtegaal, 41 jaar oud, werkzaam als zelfstandige, geeft door wat ze ontvangt. Sonja woonde jaren in Haarlem waar ze onder andere kerkelijk jongerenwerker was. Nu woont ze in Amersfoort met haar man en bonuspubers.

Sonja stond een jaar of vijf geleden enigszins op een kruispunt in haar leven. Ze zocht naar de volgende stap om te zetten maatschappelijk. En tegelijk worstelde ze in die tijd ook met haar single-zijn. Ze ontmoette Tjitske in die tijd en de combinatie van een massage met een coachingsgesprek hielp haar om samen met God keuzes te maken. ‘Ik was enorm geraakt door de massage, het hielp me om aandacht op God te houden’, en nadat ze besefte dat ze van zichzelf veel in haar hoofd kan leven. Massage helpt haar om te bidden, wetend dat er ook voor haar gebeden wordt.

Ervaren

Een van de speerpunten van het Christelijk Spiritueel Centrum is het ervaringsgerichte aanbod. Daarin is praten soms ondergeschikt aan doen. Voor Sonja is het doen van de Lectio op maandagmorgen een belangrijk moment van ervaren. “Het liefst zou ik elke week daarvoor naar Hilversum gaan, maar sinds corona-tijden, is online elke maandagmorgen ook heel prettig. Maar ook in massage ervaart ze. Sonja: “Massage is voor mij een andere vorm van God zoeken, een andere en dus aanvullende vorm van stille tijd. God liefhebben met Geest, ziel en lichaam als geheel is het dus ook. Het is anders bezig zijn met mijn lichaam dan met sporten. Want bij massage doe ik er zelf niks voor.”

Hilversum

“Wat ook leuk is”, vervolgt Sonja, “is dat de pioniersplek een ontmoetingsplek is. Ik ontmoet daar allemaal mensen die op zoek zijn naar zingeving, of naar symboliek. Met een vriendin die tegen een burn-out aan zat, heb ik samen een meditatiecursus gedaan. Zo verwijs ik wel vaker iemand naar Hilversum. ”

Raak me aan

Raak me aan boek Philip Troost

Philip Troost schreef onlangs het boek (te koop in webshop) Raak me aan. Daarin legt hij uit wat aanraken doet met mensen. Aanraken is in zijn boek niet alleen fysiek aanraken, het is ook als je van hart tot hart verbinding merkt. Sonja citeert uit het boek: ‘Als je uit contact bent met je behoefte aan aanraking, mis je een belangrijk instrument voor voeding van niet alleen je lijf maar ook je ziel. Want die twee zijn een eenheid. De mens wil aangeraakt worden’. Troost citeert een kind dat het niet raker kon zeggen: ‘Mama, als we knuffelen repareren we elkaar’.

‘Mama, als we knuffelen repareren we elkaar’

Doorgeven

Sonja loopt over als ze vertelt, hoe ze vanuit de ervaringen in het CSC zelf stappen heeft gezet: ‘Ik word gelukkig als ik bijvoorbeeld jonge vrouwen mag masseren en voor hen kan bidden.” Want Sonja is zich er zelfs in gaan verdiepen en een opleiding voor masseren gaan doen. Daarna heeft ze haar eigen massage- en coachingspraktijk voor vrouwen opgezet. Maar ze komt dus voor zichzelf nog steeds naar de Havenstraat. Sonja is zo een mooi voorbeeld van een van de dromen van pionier Tjitske Volkerink; mensen op weg helpen om weer anderen te helpen. 

Sonja combineert haar professie en eigen ervaring en vertelt over de massages “Door ontspanning krijgt je lichaam de kans om te spreken. Dat er onverwerkt verdriet is, dat je moe bent, gespannen of dat het juist goed met gaat en er nieuwe plannen of ideeën gaan borrelen. Het is goed om niet alleen maar naar je hoofd te luisteren. Soms is je lichaam eerlijker. En door gebed breng je alles in Gods licht en waarheid.”

Intune 

Er is voor elk wat wils als je je geloof meer diepgang wil geven. Die diversiteit spreekt Sonja aan. Van de stilte-wandeling tot workshops over gebruik van essentiële olie. Je ontmoet bij elke activiteit wel weer andere mensen en dat is boeiend. “Mijn favoriete olie is momenteel Intune. Ik ruik er aan, en m’n drukke hoofd wordt kalm en overzichtelijk. Het helpt me dus met concentratie.”

Meer ervaringen lezen? Peter vertelde over zijn verkwikkende massage. Of kom eens een workshop mee doen uit de agenda.