‘Gelukkig, het gaat niet vreselijk fout als ik naar de spanning in mijn lichaam toega’

ontspannen

Als je voor het eerst bij Tjitske in het CSC komt, bijvoorbeeld voor massage & coaching, kan het nog wel eens overweldigend aanvoelen.

Want… wat gaat er precies gebeuren? Je hebt misschien wel je vragenlijstje, maar stel je voor dat je écht iets gaat voelen, wat dan. Het kan aanvoelen als een zwart gat, een overweldigend idee.

Tjitske weet hoe dat voelt, maar ze weet ook hoe ze jou de veiligheid en omgeving biedt om je op je gemak te voelen. Ze stelt vragen, geeft begrenzing én helpt je verder in het proces.

De eerste stap is het grootst

Voor jou is de eerste stap al een hele grote… je hebt besloten dit proces aan te gaan. En dóór te zetten. Hoe fijn is het om te weten dat je in een open, warme en vergevende omgeving bent waar je mag zijn wie je bent, inclusief je eigen proces. Geef je maar over en stel je maar open voor wat er kan komen tijdens de massage of coaching met Tjitske.

Samen ga je het aan

Tjitske staat er maar, ‘het is niet zo dat ik zeg wat er moet gebeuren.’ legt Tjitske uit. ‘Je geeft aan wat je wilt, wat je nodig hebt en met mijn ervaring kan ik je sturen, helpen en uitleg geven van wat er gebeurt. Ik ben ondertussen meer dan zes jaar masseur. Dus voor iemand die hier komt kan die spanning heel hoog zijn, maar ik kan er kaders aan geven.’ Ze glimlacht terwijl ze verdergaat: ‘Ik ben dus niet bang en jij mag weten dat ik je echt niet meesleep in een emotionele reis waar je niet aan toe bent. Het is meer een mooie ontdekkingsreis waar je alleen maar beter van wordt. Niet overweldigend, maar juist op een rustige manier. Dat is wat ik bied, wie ik ben.’

Tjitske ziet rust en ruimte niet iets als een opgelegd proces, maar als iemands persoonlijke reis waar ze mee kan helpen zoeken.

‘Ik weet dat jij niet wegloopt’

Hoe Tjitske dat doet legt ze verder uit: ‘Ik vraag bijvoorbeeld wat er gebeurt als je lichaam aangeraakt wordt. Waar zit de spanning? Dan gaan we het ervaren tijdens de massage. Daar zit ook begeleiding bij, ik blijf erbij.’ Het is wat klanten ook tegen Tjitske zeggen. ‘Ik weet dat jij niet wegloopt, wat er ook gebeurt en wat ik ook voel en ervaar, jij blijft erbij. Dat geeft me vertrouwen.’

Maar het gaat nog verder, want doordat je gevoel en verstand laat samenwerken doe je ook vaak iets wat je nog niet weet. Dus is de begeleiding van een ander die het wel weet soms hard nodig. Iemand verwoorde het zo: ‘Ik val dus niet uit elkaar, het gaat niet vreselijk fout als ik naar die spanning toe ga in m’n lichaam.  Juist andersom, de spanning kan eraf.’

Soms heb je een spiegel nodig

‘Je kunt heel veel dingen zelf. Maar als het over jezelf gaat heb je vaak een spiegel nodig. Dat is wat ik ook vaak zeg tegen mensen. God heeft ons ook aan elkaar gegeven, dat is niet voor niets.

Dus niet onlogisch dat je iemand daarvoor nodig hebt. Dat heb ik zelf óók nodig, ook ik laat me regelmatig spiegelen aan anderen en krijg coaching’ zegt Tjitske.

‘Niemand die hier komt is na één massage voor de rest van zijn leven verlost van problemen. Iets wat je je hele leven lang hebt opgebouwd is niet zomaar verdwenen. Gun jezelf daarom de tijd en ruimte.’ is Tjitske’s advies. En aanvullend daarop: ‘Je kunt jezelf ook vastzetten in zo’n proces. Door niet mee te gaan in de beweging. De uitnodiging is om mee te gaan en soms is dat ook een uitdaging.’

Waar zit voor jou de angst? Durf jij het aan? Tjitske durft het wel aan. Je bent van harte welkom!