Mariëlle: “Als ik mediteer, ben ik bij Jezus”

Een blogserie met ervaringen van bezoekers van het CSC. Hoe komen mensen bij ons terecht? Wat is hun vraag en wat hun ervaring? Dit keer Mariëlle over dat meditatie de kern raakt, of eigenlijk haar kern, en dat geeft de balans waar ze jaren naar zocht. Een serie ervaringsverhalen gemaakt door Karin Timmerman.

Ze kreeg ergens de tip om met een app te gaan mediteren. Maar dat lukte niet. Daarom begon Mariëlle van ‘t Wout, 46 jaar oud, afgelopen januari met een meditatiecursus in het Christelijk Spiritueel Centrum die ze via google ontdekt had. Deze cursus begon live en werd door corona-maatregelen online afgemaakt. Ze werkt in het dagelijks leven bij de bakkerij van haar broer, in Woerden, waar ze ook woont met haar man en twee kinderen. 

Afleiding

Ze ontdekt dat meditatie hard werken kan zijn, maar ook dat het haar houvast geeft. “Bij ikoonmeditatie voel ik me zo verbonden met God”. Soms is het confronterend. Maar meestal geeft het verlichting. De investering van een half uur eerder opstaan, levert veel op. “Als ik de tijd neem voordat m’n gezin op is, dan gaat het makkelijker dan wanneer ik denk ‘ik doe het na het naar school brengen van de kinderen. Dan is er al zoveel afleiding langsgekomen”.

Prikkels

Haar zoektocht begint met dat ze meer balans in haar leven wil. Prikkels zijn haar snel te veel, ze is hoogsensitief. Ook in kerkdiensten. Ze is vaak moe geweest en futloos. Ze hoopte met gezond eten, en suikervrij meer tot rust te komen in haar lichaam en haar hoofd. Een massage met coachingsgesprek, geeft een opening in de zoektocht. Mariëlle: “Eigenlijk is het de driehoek ‘meditatie, olie en massage’ die me het afgelopen jaar veel gebracht heeft”.

Zo mooi dat je lichaam spreekt zonder dat je hoofd het hoeft te begrijpen

De zomervakantie-weken gooien wat chaos in het mooie meditatie-ritme dat ze op doordeweekse dagen had opgebouwd. “Ik zat niet lekker in m’n vel, zeg maar, m’n hoofd en lichaam moesten weer bij elkaar komen en ik wilde de massage om weer in verbinding te komen. Dus ik ging een massage doen aan het eind van de zomer. Ik voelde spanning bij m’n kaken die eigenlijk veel met de emoties in mijn hart te maken bleek te hebben. Daar kon ik echt wat mee. Zo mooi dat je lichaam spreekt zonder dat je hoofd het hoeft te begrijpen!”

Natuur

“We leven zo tussen asfalt en beton, dat we soms vergeten wat de natuur ons wil geven. Dat merk ik als ik essentiële olie ruik. Als ik naar een psycholoog zou gaan, dan blijft m’n hoofd de belangrijkste. Maar al die emoties die in mijn hart zitten, die zitten er niet voor niks. Het lijkt wel of de olie rechtstreeks naar mijn hart gaat. Dat helpt om door een fase heen te gaan. Helemaal als ik dan ook met een bepaalde tekst mediteer.”

Balans

Meditatie raakt de kern, of eigenlijk haar kern, en dat geeft de balans waar ze jaren naar zocht. “Eigenlijk ben ik heel gelukkig in mijn leven. Maar ik vraag me tegelijk ook vaak af wat de zin van het leven is. Ik stel nog wel eens de waarom-vraag, want ik vind het leven ingewikkeld. In de stilte van meditatie lijkt het of mijn hoofd tot rust komt. Ik hoeft niet persé altijd iets te ‘leren’ uit een bijbeltekst en later op die dag uit te voeren. Ik mag ook gewoon ‘zijn’ bij Jezus. Door gewoon te zijn in die tijd, valt alle druk weg. Dat troost me!”


Lees meer van deze ervaringsverhalen:

  • Sonja ‘Soms is je lichaam eerlijker’
  • Peter ‘Verkwikt door de massage’
  • Esther ‘Het jezelf gunnen’